Socialistische Partij

Fenna Vergeer volgt Ali Lazrak op als lid van commissie `integratie'

22-09-2003 * De fractie van de SP in de Tweede Kamer heeft besloten Fenna Vergeer aan te wijzen als opvolgster van de vorige week teruggetreden Ali Lazrak in de parlementaire onderzoekscommissie naar het falen van het integratiebeleid. Ali Lazrak had ernstige kritiek op het functioneren van de commissie tot nu toe.

De onderzoekscommissie werd ingesteld nadat een Kamermeerderheid een verzoek daartoe van SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen steunde. Met het vertrek van Ali Lazrak verliest de commissie iemand die uitermate ter zake kundig is, bovenal ook ervaringsdeskundige én uitermate betrokken bij het zoeken van een antwoord op de vraag waarom het integratiebeleid in het verleden onvoldoende resultaat opgeleverd heeft, aldus de SP-fractie.

De werkwijze van de commissie strookte naar de mening van het SP-Kamerlid niet met het door de Tweede Kamer geformuleerde motief en opdracht. Er wordt naar zijn oordeel teveel geleund op analyses van ingehuurde onderzoekers en te weinig gelegenheid geboden aan burgers om hun inzichten kenbaar te maken. De SP-fractie respecteert de stap van Ali.

De fractie hecht er echter aan dat het onderzoek wordt vervolgd gezien het grote maatschappelijk belang ervan. Daarom is besloten dat Kamerlid Fenna Vergeer de opengevallen plaats in de commissie inneemt. Zo wil de fractie het mogelijk maken dat de commissie uiteindelijk haar door de Kamer gestelde opdracht uitvoert en bouwstenen aandraagt voor een beter integratiebeleid in de toekomst.