Gemeente Utrecht


2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
70 Vragen van de heer P.F.C. Jansen
(ingekomen 22 september 2003)

Op 18 september jl. heeft de Tweede Kamer een SP-motie aangenomen, waarin wordt uitgesproken dat een sollicitatieplicht dient te worden ingevoerd voor oud-leden van de Tweede Kamer.

De SP heeft in het verleden ook in de Utrechtse gemeenteraad bij herhaling aangedrongen op de invoering van een sollicitatieplicht voor politieke ambtsdragers, waarvoor we zelf de arbeidsvoorwaarden vaststellen. Noch voor wethouders, noch voor raadsleden bestond er destijds voldoende draagvlak om tot de invoering van een sollicitatieplicht over te gaan. Wel is er voor raadsleden een impliciete drempel tegen het combineren van nieuwe inkomsten met een uitkering opgenomen: art.10 van de Verordening geldelijke voorzieningen raads- en commissieleden beperkt het recht op een uitkering tot die personen, waarvan het inkomen onder de ziekenfondsgrens blijft.

Wij overwegen na de uitspraak van de Tweede Kamer om met een nieuw initiatief te komen in de gemeenteraad van Utrecht, en hebben in verband daarmee enkele vragen aan uw college. In verband met de privacy van betrokkenen hebben wij onze vragen zodanig geformuleerd dat de antwoorden naar onze mening niet tot concrete personen te herleiden zijn. Mocht dit naar de mening van uw college wel het geval zijn, dan verzoeken wij u het betreffende deel van de vragen vertrouwelijk te beantwoorden, met een openbare motivatie voor de reden van vertrouwelijkheid.

Hoeveel oud-wethouders ontvangen momenteel een uitkering van de gemeente Utrecht? Hoeveel bedraagt het totale bedrag aan uitkeringen ten behoeve van oud-wethouders over 2002? Wat is de gemiddelde uitkeringsduur van de wethouders die momenteel nog een uitkering ontvangen van de gemeente Utrecht? Hoeveel oud-raadsleden ontvangen momenteel een uitkering van de gemeente Utrecht? Hoeveel bedraagt het totale bedrag aan uitkeringen ten behoeve van oud-raadsleden over 2002?

Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(Verzonden 14 oktober 2003)

Momenteel ontvangen 7 oud-wethouders een wachtgelduitkering. Het totale bedrag aan wachtgelduitkeringen ten behoeve van oud-wethouders bedroeg in 2002 EUR 493.658,00. De gemiddelde uitkeringsduur van wethouders die momenteel nog een wachtgelduitkering ontvangen van de gemeente Utrecht bedraagt 7 jaar. Er zijn momenteel geen oud-raadsleden die een uitkering ontvangen. Het totale bedrag aan uitkeringen ten behoeve van oud-raadsleden bedroeg in 2002 EUR 54.862,00.

---- --