LogicaCMG



Persbericht

Kabinetsvoorstellen rond tweede ziektejaar:

TERUGVAL NETTOLOON TUSSEN 13 EN 31% IN HET TWEEDE ZIEKTEJAAR

AMSTELVEEN, 22 september 2003 - Uit berekeningen van automatiseringsbedrijf LogicaCMG blijkt dat werknemers sterke gevolgen zullen ondervinden van het kabinetsvoorstel om de loondoorbetalingsverplichting voor werkgevers bij ziekte van werknemers te verlengen van één naar twee jaar. De terugval in nettoloon zal voor individuele werknemers in iemands tweede ziektejaar tussen de 13 en 31% bedragen. Het kabinet verschuift hiermee de verantwoordelijkheid voor ziekte-verzuim en arbeidsongeschiktheid nog meer van de overheid naar werkgevers en werknemers. De berekeningen zijn uitgevoerd door het onderdeel 'HRM & Payroll Solutions', dat zowel complete personeelsinformatie- en salarissystemen ontwikkelt en beheert als specialist is op het gebied van relevante wet- en regelgeving.

Werknemers die op grond van hun arbeidsovereenkomst op dit moment een aanvulling van de werkgever krijgen op de WAO-uitkering in het tweede ziektejaar tot doorgaans 100%, doen vanaf 2004 door dit kabinetsvoorstel een forse stap terug. Het voorstel bevat namelijk de verplichting voor werkgevers om het ziekengeld te begrenzen tot 70% van het laatstverdiende loon. Aanvullingen op dit 70%-niveau, zoals die nu in het eerste WAO-jaar tot maximaal 100% van het laatst genoten loon veelvuldig van toepassing is, zijn uit den boze. Kiest een werkgever ervoor het tweede ziektejaar toch aan te vullen dan zal de overheid dit sanctioneren met zowel voor de betreffende werkgever als diens werknemers vervelende gevolgen. Naar verluidt gaan de gedachten hierbij uit naar een situatie waarin een werkgever die tot 100% blijft aanvullen, tevens het derde ziektejaar voor zijn rekening moet nemen.

René van Marle, adviseur wet- en regelgeving van LogicaCMG: "Dat is vanzelfsprekend nadelig voor de werkgever. Een bedrijf met tweehonderd werknemers met een gemiddelde loonsom van bruto ¤ 30.000 per werknemer per jaar bijvoorbeeld, dat ervoor zou kiezen toch aan te vullen tot honderd procent, is bij een gemiddeld aantal langdurig zieken van circa 1% voor die twee mensen zo'n ¤ 42.000 onvoordeliger uit. Dat zijn extra netto lasten."

Berekeningen van LogicaCMG tonen aan dat de achteruitgang in het tweede ziektejaar van het netto loon van zieke werknemers als gevolg van dit voorstel kan variëren van 13% tot 31% afhankelijk van de aanvullingsregeling die in het tweede ziektejaar van toepassing is. Enige rekenvoorbeelden zijn beschikbaar op:

http://www.online-pr.nl/docs.asp?customer_id=16

LogicaCMG HRM & Payroll Solutions is met meer dan 35 jaar ervaring voor veel klanten een strategische partner op het gebied van HR- en Payroll vraagstukken. Zij ontwikkelt en ondersteunt complete personeelsinformatie- en salarissystemen en is specialist op het gebied van relevante wet- en regelgeving. Het producten- en dienstenpalet omvat systemen in eigen beheer, uitbesteding (in-service) en totale outsourcing van een salarisadministratie.

Over LogicaCMG

LogicaCMG is een wereldwijd opererende dienstverlener op het gebied van management en ICT-consultancy, systeemintegratie en outsourcing. Met bovendien een uitgebreide expertise in draadloze datacommunicatie ondersteunt LogicaCMG klanten in diverse markten, zoals telecommunicatie, bank- en verzekeringswezen, energie en utilities, industrie, distributie, transport en de overheid. De onderneming ontstond uit de fusie van Logica en CMG in december 2002 en heeft circa 21.000 medewerkers in dienst, kantoren in 34 landen en bijna 40 jaar ervaring in ICT-dienstverlening. LogicaCMG heeft haar hoofdkantoor in Europa en is genoteerd aan de beurzen van Londen en Amsterdam (LSE:LOG; AEX: LOG).

Meer informatie is beschikbaar via www.logicacmg.com/nl.



LogicaCMG