Persberichten - 22/09/2003

Afdeling Brandstofcellen van Umicore verwerft octrooien voor katalysatortechnologie van Max-Planck-Institut (MPI) in Mülheim

De Afdeling Brandstofcellen van Umicore, gevestigd in Hanau-Wolfgang (Duitsland), heeft van het Max-Planck-Institut für Kohlenforschung (MPI) in het Duitse Mülheim een aantal octrooien overgenomen die betrekking hebben op een nieuwe technologie voor brandstofcelkatalysatoren.

Dankzij een uniek nanotechnologieproces is het Max-Planck-Institut erin geslaagd nieuwe methodes en procedures te ontwikkelen voor de fabricage van uiterst efficiënte elektrokatalysatormaterialen met een superieure en stabiele dispersie van edele metalen, zelfs bij hoge belasting. Elektrokatalysatoren spelen een centrale rol in de Umicore-technologie rond zogenaamde membraan-en elektrodesamenstellen ('membrane-electrode-assemblies' of MEA's) en zijn dus van kapitaal belang voor de levensduur, prestaties en kostefficiëntie van brandstofcellen, meer bepaald de brandstofcellen met membraan bestaande uit een polymeerelektrolyt ('polymer electrolyte membrane fuel cells of 'PEMFC's) en brandstofcellen die rechtstreeks met methanol gevoed worden ('direct methanol fuel cells of 'DMFC's).

De octrooienportefeuille die Umicore overneemt, bevat drie VS-octrooien alsook hun buitenlandse tegenhangers in Europa, Canada en Japan. Hij is gebaseerd op het onderzoeks- en ontwikkelingswerk van de professoren M. Reetz en H. Boennemann op het gebied van katalyse en nanotechnologie en biedt een brede bescherming voor edelmetaalcolloïdes op nanoformaat, voor de fabricagemethodes van deze colloïdes en voor de brandstofcelkatalysatoren op basis van edelmetaalcolloides.

De eigendomsrechten betekenen een aanzienlijke versterking van de intellectuele eigendomsrechten van Umicore en sluiten goed aan bij de bestaande octrooienportefeuille voor brandstofcellen van de onderneming. Bovendien liggen ze in het verlengde van de lopende onderzoeksactiviteiten rond katalyse.

De afdeling Brandstofcellen van Umicore is een van de wereldleiders in de ontwikkeling en fabricage van geavanceerde componenten voor brandstofcelsystemen en runt de eerste productielijn in Europa voor membraan-en elektrodesamenstellen. Brandstofcellen bieden aanzienlijke mogelijkheden als energiebron, in vaste en mobiele toepassingen evenals in de sector van de automobielcomponenten. Umicore zet zich in voor de ontwikkeling van nieuwe producten die bijdragen tot de vooruitgang in energie- en communicatietechnologie maar ook tot een betere milieubescherming.

Voor meer informatie, contacteer n.v. Umicore s.a.
Pers: Dhr Eddy CORNELIS - Tel. +32 2 227 70 64 +32 475 84 00 94 eddy.cornelis@umicore.com Investor Relations: Mevr. Isabelle MICHOTTE - Tel. +32 2 227 71 47 isabelle.michotte@umicore.com

PROFIEL

Umicore is een internationale metaal- en materialengroep. Zijn activiteiten zijn voornamelijk geconcentreerd rond vijf bedrijfssectoren: Precious Metals Services, Precious Metals Products and Catalysts, Advanced Materials, Zinc en Copper. Elke bedrijfssector is opgedeeld in verschillende marktgerichte business units.

Umicore legt zich toe op toepassingsgebieden waarvan ze weet dat haar expertise inzake materiaalkennis en metallurgie een verschil kan maken, of dat nu is in producten voor alledaags gebruik of in toepassingen die aan de spits staan van nieuwe, opwindende technologische ontwikkelingen. De allesoverheersende doelstelling van Umicore - duurzame waarde creëren - is gebaseerd op het streven om metalen te ontwikkelen, te produceren en te recycleren op een wijze die in overeenstemming is met haar beleidsverklaring: materials for a better life.

De Umicore Groep beschikt over industriële installaties op alle continenten en levert diensten aan een wereldwijd klantenbestand. In 2002 boekte hij een omzet van EUR 3,2 miljard en hij heeft op dit ogenblik ongeveer 12.500 mensen in dienst.

Bron: Umicore
Provider: Euronext Brussels