Gemeente Den Helder

18-09-2003 Gemeente Den Helder wint Infra Opdrachtgeversprijs De gemeente Den Helder heeft de Infra Opdrachtgeverprijs 2003 van de SBW het nationale opleidingsorgaan voor de infrastructuur - gewonnen. Den Helder kreeg de prijs omdat zij al ruim 25 jaar straatwerk beschikbaar stelt aan de aannemer(s) om een ploeg van zes tot tien leerlingen de gelegenheid te geven zich in het straatmakervak te bekwamen. Volgens de jury had Den Helder recht op de eerste prijs omdat de gemeente het juiste evenwicht weet te realiseren tussen het werk in de eigen gemeente, de uitstraling daarvan in de regio en de continuïteit van de opleidingsprojecten.
Wethouder Robbert Waltmann (ruimtelijke ontwikkeling) mocht de prijs, een bronzen kunstwerkje, donderdag 18 september in Harderwijk in ontvangst nemen. De voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), de heer mr. drs. L.C. Brinkman, reikte hem de prijs namens de jury uit. Naast Den Helder waren de gemeenten Albrandswaard en Schouwen en Duivenland genomineerd.

Bij de criteria die de jury heeft gehanteerd vormde het onderdeel affiniteit met opleidingen de rode draad. De jury heeft daarbij vooral gekeken hoe de continuïteit van de opleidingen bij de opdrachtgevers is geregeld en hoe de kwaliteit daarvan is gewaarborgd. In Den Helder stelt de gemeente de jaarprogrammas samen met de aannemer (over het algemeen aannemingsbedrijf J. J. Meijer& Zn) op. De leerlingen van de leerlingenploeg hebben allen een verschillend ervaringsniveau. Dat betekent dat van onderaf steeds nieuwe leerlingen instromen. Ze zijn vier à vijf jaar in de ploeg werkzaam, onder leiding van een leermeester die in dienst is van de aannemer. De uitvoering van het straatwerk dat de leerlingen ter hand nemen is niet direct aan tijd is gebonden. Vaak gaat het om de herinrichting in de oudere wijken. De betreffende buurtbewoners weten van tevoren dat het werkt door leerlingen wordt uitgevoerd en dat de uitvoering daardoor wat langer kan duren dan normaal.
Dat de opleiding in Den Helder goed wordt opgezet blijkt uit het feit dat de Helderse leerlingen bijna jaarlijks prijzen in de wacht slepen voor hun werk. Daarnaast blijkt het succes uit het gegeven dat inmiddels zon veertig tot vijftig opgeleide straatmakers ergens binnen de gemeentegrenzen werken.

Het initiatief vanuit de gemeente kwam destijds onder anderen van het voormalige hoofd Onderhoud weg- en waterbouw, de heer A. Vlot. Aanleiding was de wens om de toekomstige straatwerken door vakbekwaam personeel te laten uitvoeren. Later speelde ook de bestrijding van de groeiende jeugdwerkeloosheid in Den Helder een rol in dit initiatief. Om die het hoofd te bieden moest zoveel mogelijk worden gezocht naar opleidingsplaatsen bij het bedrijfsleven.
Alleen in 1985 heeft de gemeente Den Helder niet kunnen voldoen aan de verplichting een werkgarantie af te geven voor de leerlingenploeg. De gemeentelijke financiële lasten waren dat jaar zo hoog opgelopen dat er geen geld meer was om werken voor de leerlingstraatmakers op de markt te brengen.

De SBW is als nationaal opleidingsorgaan voor de infrastructuur, erkend door overheid en bedrijfsleven. De stichting verzorgt hoogwaardige, technische opleidingen en cursussen, gericht op boven- en ondergrondse infrastructuur en kabel-, leiding- en milieutechniek. Andere taken zijn onder andere het verzorgen van toetsen en examens, het toezicht houden op de kwalificatiestructuur van grond-, water- en wegenbouw en de erkenning en begeleiding van leerbedrijven. SBW geeft ook lesmateriaal uit en adviseert bedrijven bij het opstellen van scholingsplannen. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties en andere betrokken instellingen. Het landelijke opleidingscentrum bevindt zich in Harderwijk.