Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Topspelers afwezig op eerste dag KNSB
jeugdclubcompetitie

De eerste speeldag van de landelijke jeugdcompetitie kenmerkte zich door de afwezigheid van enige topspelers die in Macedonië actief waren op het EK-jeugd. Bij de A-jeugd moest HMC 1 maar liefst drie spelers missen, maar de Bossche club is in de breedte sterkt genoeg om het enigszins te kunnen opvangen. Na een kansloze nederlaag tegen Zukertort 3(!), werd de tweede wedstrijd tegen de Eenhoorn gewonnen, zodat het team nog niet kansloos is voor het kampioenschap.

Ook andere sterke teams lieten al in de eerste ronde punten liggen. Zukertort 1 (zonder Robert Ris) kwam door twee nullen van de tandem aan de eerste borden niet verder dan een gelijkspel tegen titelverdediger Katwijk, dat dit seizoen zonder Frank Erwich speelt. Groningen, een outsider die zich versterkt had met de Fries Tjapko Struik, kwam door zwak spel aan het eerste en vierde bord niet verder dan een gelijkspel tegen de Schaakmaat. Deze club werd op het laatste moment toegelaten tot de meesterklasse omdat Zukertort 4 zich terug trok. Struik leek er lange tijd niet door heen te komen, maar met nog 45 seconden op de klok verschalkte hij in het eindspel 'smurfje' Henriet Springelkamp. Jasper de Jong claimde remise met nog een seconde op de klok, maar dit was volgens de wedstrijdleider te laat. Hij liet de partij doorspelen, en in de overgebleven tijd had de Jong natuurlijk te weinig tijd om aan te tonen dat het eindspel remise was. Hierdoor bleef Max Euwe op 2-2 steken tegen Middelburg.

Na twee ronden heeft Bobby Fischer nog de maximale score aan bordpunten. Zowel Assen (als nummer 2 van Noord-Oost toegelaten tot de Meesterklasse, omdat drie van de vier spelers van kampioen JSC Friesland te oud waren en het team zich daardoor terug moest trekken), als Middelburg werden met 4-0 aan de kant gezet. HMC 2 won beide wedstrijden met 3-1 en heeft net als Zukertort 2, dat in de tweede ronde hun iets mindere broeders met 3-1 de baas bleef, ook 4 matchpunten.
Het was moeilijk om een partijfragment te vinden. Spelers die hoorden over de bescheiden honorering van de schrijver dezes, wilden alleen voor geld iets laten zien op internet. Tim Mazajchik, die naar eigen zeggen in de zomer zijn hele studiefinanciering in bier omzette en nu compleet blut is, vroeg zelfs zulke extreem hoge bedragen, dat ik hier toch iets over moet zeggen.
Jeugdleiders, voedt u kinderen toch iets minder materialistisch op. In het schaken is activiteit toch meestal ook belangrijker dan het materiaal?
Niets ten nadele van Tjerk van Blokland en Melissa Muhren, maar er moeten toch boeiender dingen te zien zijn geweest? Wit (van Blokland) besloot dat het verstandig was om materiaal te ruilen vanwege de zwakke pionnenstructuur van zijn tegenstander.

In de C-categorie lijkt Minerva de te kloppen club. Door afwezigheid van Wouter Spoelman en Ali Bitalzadeh was het team erg verzwakt. Gelukkig kon er toch een wedstrijd winnend worden afgesloten, waardoor op de volgende speeldag - als beide EK-gangers er weer bij zijn - slechts van Schaakmaat gewonnen moet worden om de volgende ronde te halen.

Een aantal teams is al zeker van de halve finale: SHS (twee keer zuinigjes met 2,5 gewonnen), Zukertort 1 (op papier de grootste concurrent voor Minerva), HMC en Op Eigen Wieken (beiden outsiders) wonnen hun eerste twee wedstrijden.
Lody Kuling had een mooi matje tegen Arvid Verstraate van Spijkenisse. Wit staat natuurlijk verloren, maar probeert alles naar de zwarte koning te brengen. Hij komt van een koude kermis thuis:

In de D-categorie kan slechts de helft van de teams op de eerste dag spelen. De zalen in het Brandpunt in Baarn kunnen qua aantal en grootte niet meer teams aan. Omdat ook de analyseruimte en het bargedeelte veel te klein zijn, zal de KNSB op zoek moeten naar een grotere speellocatie in het midden des lands.
In poule 1 plaatsten zich Groningen en Botwinnik voor de volgende ronde. De onderlinge wedstrijd eindigde in een gelijkspel, ondermeer doordat het tweede bord van Groningen zijn stelling totaal overschatte. Tegenstander Arthur Pijpers maakte het mooi af:

In poule 2 waren Zukertort en Messemaker de sterksten, al hadden ze het niet makkelijk tegen 0-0-0 en JSC Friesland.