Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Senff en Becker op titelkoers na 5 ronden Arnhem Open

Ook in de vijfde ronde slaagden de tegenstanders van de koplopers Martin Senff en Martin Becker er niet in hen beentje te lichten. Vooral de pas 15-jarige speler van Bochum SG, Martin Becker, baart opzien. In de vijfde ronde kreeg het talrijke publiek een mooie confrontatie tussen jong en ouder voorgeschoteld. Becker trof namelijk in Jaap Vogel een ervaren man, maar dat maakte op Becker weinig indruk. Vogel koos voor een zeer voorzichtige aanpak en dat pakte niet goed uit. Becker voerde de druk op en toen Vogel dacht zich met een pionoffer te kunnen bevrijden, sloeg zijn jonge tegenstrever toe. Na een grootscheepse afruil hield Becker het kleinood over en dat leverde een vol punt op.

Becker's coach Senff kon natuurlijk niet voor zijn pupil onder doen. Tegenstander Mark Smits van het Roosendaalse De Pion werd dan ook vanaf het begin de duimschroeven aangedraaid. Smits zocht via het openen van de h-lijn voor tegenkansen. We zullen echter nooit te weten komen of die er ook gekomen zouden zijn, want even later gaf de Brabander een stuk weg.

De twee Duitsers hebben nog maar drie concurrenten. Becker stuit in de slotronde op Martijn Dambacher, die handig profiteerde van een zwakke positie van de koning van Bob Beeke. Senff ontmoet de tweede achtervolger, Emiel Wüstefeld. Laatstgenoemde kreeg al in de opening een kwaliteit cadeau van Otto Wilgenhof. De ASV'er kon daarna niet meer in de partij terugkomen.
De derde kanshebber op een van de topposities is verrassend Vincent Rothuis. De 13-jarige verraste in de ochtenduren Hendrik Marks. Van het achtervolgende drietal heeft Rothuis op het oog de makkelijkste tegenstander. De speler van BAT Zevenaar treft in zijn laatste partij namelijk de ASV-er Olivier Bruning. De Arnhemmer kan echter terugzien op een zeer sterk toernooi, dus of het echte een voordeel is voor Rothuis moet nog blijken. De toppartijen zijn live te volgen op de toernooisite: www.asv-schaken.nl.