Gemeente Amsterdam

Open brief aan de burgemeester
22 september 2003 - Nachtwacht

Stichting Nachtwacht Amsterdam
Amstel 2
1017 AA Amsterdam

Aan de burgemeester van Amsterdam
De weledelgestrenge heer J.Cohen

Amstel1
1011 PN Amsterdam

Amsterdam 19 september 2003

Betreft: open brief Stichting Nachtwacht over Koninginnenacht en dag

Geachte heer Cohen,

De Nachtwacht maakt zich zeer ongerust over de ontwikkelingen ten aanzien van de eventuele herinvoering van koninginnenacht.

Koninginnenacht is in het verleden aan zijn eigen ongeorganiseerde succes ten onder gegaan. Ongetwijfeld hebben er zich in het verleden dingen afgespeeld die niet door de beugel konden, maar volgens ons levert dat de wijsheid die nodig is om het nu anders te laten verlopen . Een nieuwe goed georganiseerde Koninginnenacht verdient ons inziens wel degelijk een kans. Het lijkt erop dat u die kans bij voorbaat wil blokkeren. Daar hebben wij zeer veel moeite mee.

Naar onze mening is er geen enkele organisatie of plan bekend voor de mogelijke koninginnenacht die reden geeft tot het tegenhouden van dit stadsfeest.

In de motie wordt gezegd dat voor een goed verloop van dit feest een aantal voorwaarden aan de organisatoren opgelegd moet worden. Daarmee wordt bedoeld dat niet alles zomaar kan.

De politie inzet lijkt momenteel het grootste probleem te zijn. Op AT5 laat commissaris van Riessen ons weten dat hij het " wel best vindt zo" .

Wij zijn van mening dat het grootste deel van de Amsterdammers het daar absoluut niet mee eens is en Koninginnenacht graag terug willen zien, maar dan wel op een andere goed georganiseerde manier die past bij deze tijd. Het zou positief en open georganiseerd moeten worden door een speciale organisatie en coördinatiecommissie.

Wij spelen met ideeën als een autovrije binnenstad, verbannen van grote commerciële belangen, en geen taps op straat. Alle culturele instellingen en centra zouden hun medewerking moeten verlenen om koninginnenacht naast een volksfeest ook een cultuurfeest te laten zijn. Clubs zouden langer open moeten blijven en de vrijmarkt zou wat ons betreft in de nacht kunnen beginnen. Bovendien zou Koninginnenacht dwars door alle stadsdelen gevierd moeten worden. Van het Westerpark tot de Heineken Music Hal, van de Meervaart tot Hotel Arena in Oost.

Deze mogelijkheden en ideeën zijn natuurlijk nog slechts het begin van een plan waaraan wij graag onze medewerking willen verlenen. Voor een positief Amsterdam en een betere toekomst .

Hoogachtend,

De Nachtwacht

Joost van Bellen, Lex Breet, Felix van der Eerden, Anne Hemker,

Dick Koopman, Kim Tuin, Puck Verdoes, Maz Weston

© Gemeente Amsterdam