Nationale Vereniging de Zonnebloem

Breda, 22 september 2003

ZONNEBLOEM ZIET GERINGE KORTING VWS-SUBSIDIE ALS ERKENNING

Het regeringsbesluit om de VWS-subsidie van de Nationale Vereniging de Zonnebloem met slechts 10% te korten, wordt door Nederlands grootste vrijwilligersorganisatie gezien als erkenning. De Zonnebloem vindt dat er eigenlijk helemaal niet bezuinigd hoort te worden op haar jaarlijkse subsidie van EUR 200.000,-. Want er zijn maar weinig organisaties in Nederland die voor zo betrekkelijk weinig overheidsgeld zoveel maatschappelijk nut hebben. In deze tijd, waarin iedereen de broekriem stevig aan moet halen, ontkomt ook de Zonnebloem logischerwijze niet aan de bezuinigingsdans. Dat er maar EUR 20.000,- hoeft te worden ingeleverd, heeft dan ook alles weg van een steun in de rug. Als er één organisatie is die voldoet aan het kabinetsbeleid, waarin meer meedoen, verant-woordelijkheid nemen en saamhorigheid kernbegrippen zijn, dan is het de Zonnebloem wel. Met ruim 36.500 vrijwilligers, die hun burgerlijke verantwoordelijkheid nemen en zich met hart en ziel inzetten voor maatschappelijke integratie van zieken en gehandicapten. Een groep die toch al moeite heeft om aan het maatschappelijk leven deel te nemen en nu hard door het kabinetsbeleid getroffen dreigt te worden. Dat baart de Zonnebloem misschien nog wel de meeste zorgen.

Peanuts

Op de 11 miljoen euro die de Zonnebloem, merendeels door eigen fondsenwerving, op jaarbasis te besteden heeft, lijkt twee ton subsidie `peanuts'. Toch is het voor de Zonnebloem een substantieel bedrag, dat volledig wordt gebruikt voor de begeleiding en coaching van haar 36.500 vrijwilligers. Te belangrijk om op te beknibbelen. Het verlies van EUR 20.000,- zal dus op een andere manier goedgemaakt moeten worden. Ondanks dat de korting meevalt, beslist geen gemakkelijke opgave. Zeker niet in de huidige economische situatie, waarin de eigen fondsenwerving behoorlijk onder druk staat. En dat terwijl de Zonnebloem sowieso al extra inspanningen moet doen om verder te kunnen groeien. Want nu al is de vraag naar Zonnebloemwerk groter dan het aanbod en moeten veel mensen worden teleurgesteld. Om het subsidiegat te dichten zal de Zonnebloem daarom een beroep doen op het Nederlandse publiek en het bedrijfsleven.

Mededeling voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling Communicatie: Judith van Dongen, telefoon (076) 564 63 13