CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: Meer samenhang in het subsidiebeleid

De CDA-fractie heeft vanochtend kennis genomen van de herziening van het subsidiebeleid door het Ministerie van VWS. Het CDA begrijpt dat er sprake is van pijnlijke maatregelen, die ook maatschappelijk de nodige beroering zullen veroorzaken. 'Tegelijkertijd moet je de ogen niet sluiten voor de noodzakelijkheid om in deze tijd van zware bezuinigingen ook het subsidiebeleid kritisch onder de loep te nemen. Er is op dit moment sprake van een wildgroei aan subsidies. Het subsidiebeleid is versnipperd en weinig samenhangend. De herziening van het beleid moet worden aangegrepen om hierin meer samenhang te brengen', aldus CDA-woordvoerder Siem Buijs.

De CDA-fractie zal de lijst van kortingen op subsidies toetsen en beoordelen aan de uitgangspunten van het subsidiebeleid zoals die door het Ministerie zijn opgesteld. Buijs: 'Wij zullen het geheel van maatregelen op basis van de criteria op haar merites toetsen en beoordelen en waar nodig met aanpassingen komen. Bij dit soort ingrijpende en vaak pijnlijke maatregelen past het niet om op voorhand al voor individuele organisaties een uitzonderingspositie te creëren'.

Overigens is de CDA-fractie blij om te zien dat de Minister heeft aangegeven dat de helft van de kortingen het terrein op jeugd en sport wordt geherinvesteerd in lokaal gericht beleid voor jeugd en sport. 'Daarnaast zijn we tevreden met de keuze van Minister Hoogervorst om niet te korten op specifieke uitkeringen aan gemeenten en provincies. Deze middelen zijn bij uitstek geschikt om in samenhang de meest zwakke groepen in de samenleving te ondersteunen. Onder andere door het aanbod van breedtesport. Gemeenten kunnen op lokaal niveau direct inspelen op de vragen uit de wijken en buurten en maatwerk leveren bij de besteding van de gelden', aldus Buijs.

Woordvoerder: Siem Buijs 06-53160132 Voor verdere informatie: Pieter Heerma 06-51643413

22 sep 03 13:38