Ingezonden persbericht

Persbericht

Den Haag, 22 september 2003

*** Veilig Internet: een zaak voor de internetprovider? ***

Wie is verantwoordelijk voor veiligheid van/op het Internet? De overheid? De internetproviders? De eindgebruikers zèlf? De Safe Internet Foundation (SIF) heeft onlangs de stelling ingenomen dat providers het Internet op narigheid (virussen, ongewenste inhoud) moeten filteren. Naar aanleiding van deze discussie, neemt de NLIP graag de gelegenheid om de rol van de provider toe te lichten.

Een provider levert Internet in principe ongefilterde aan. Dit is in overeenstemming met het algemeen gerespecteerde communicatiegeheim, waaraan providers grote waarde hechten. De rol van de provider is om pakketjes informatie door te sturen, zodat mailberichten, bestanden en webcontent snel en ongewijzigd aankomen op de juiste bestemming. Overigens staat de rol van de provider als doorgeefluik vast in Europese en Nederlandse wetgeving. De provider heeft, net als de postbode, "geen boodschap aan de boodschap".

Tegenwoordig levert menig provider wel virus- en spamfiltering, als extra dienstverlening. Sommige providers filteren heel bewust het Internet op ongewenste inhoud omdat hun klanten dat willen. Anderen leveren uitsluitend ongefilterde diensten omdat de keuzevrijheid van hun klanten voorop staat. Natuurlijk kan de klant altijd terecht bij zijn provider voor advies en informatie. De keuze is aan de eindgebruiker om zijn eigen veiligheidsniveau te bepalen en een provider te kiezen die bij hem past.

De NLIP ondersteunt de initiatieven van de overheid zoals de Surf op Safe campagne om gebruikers bewuster te maken van de veiligheidsrisico's dat het Internet met zich meebrengt. Anders dan bij andere situaties (persoonlijke veiligheid op straat, beveiliging van eigendom), heeft de gebruiker vaak niet in de gaten wat voor impact zijn eigen gedrag heeft op zijn virtuele veiligheid. Met een aantal basis voorzorgsmaatregelen en gedragsregels hoeft het Internet niet onveilig te zijn. De providers verenigd in de NLIP hebben bovendien talloze voorbeelden waarbij hun kennis is omgezet in praktische bruikbare hulpmiddelen voor de eindgebruiker.

Wel betreurt de NLIP het dat vele virussen nog steeds kans hebben omdat computersoftware vaak fouten of lekken bezit. Om zijn PC veilig te stellen, moet de eindgebruiker steeds meer en vaker patches en updates downloaden. Dit zijn vaak grote bestanden, kostbaar en langdurig te downloaden, vooral voor de gebruiker met een inbelverbinding. Ook voor een provider is het een ingewikkelde zaak om de patches bij te houden; net als de gebruiker heeft hij hier geen controle over, dit gaat buiten zijn netwerk om. De NLIP roept de softwareindustrie op om haar verantwoordelijkheden te nemen en de veiligheidslekken daadwerkelijk te verminderen.

Het is te makkelijk om providers aan te duiden als geheel verantwoordelijk voor veilig Internet. Veilig Internet is een ruim begrip en ook de eindgebruikers en de softwareaanbieders hebben een eigen verantwoordelijkheid. De providers zijn vooral verantwoordelijk voor betrouwbare en veilige netwerken en nemen die taak al heel lang serieus. De providers die lid zijn van de NLIP gaan zelfs verder en hanteren strakke interne security regels. Ze geven daardoor duidelijke meerwaarde aan een veiliger Internet.