KNCV TUBERCULOSEFONDS

Tuberculosebacil overschrijdt nieuwe grenzen


Den Haag, 22 september 2003 - De toetreding van de nieuwe EU-lidstaten (mei 2004) stelt de Nederlandse tuberculosebewaking zwaar op de proef. Voor nieuwe EU-lidstaten vervalt de verplichte screening op tuberculose bij binnenkomst in Nederland.

De verplichte screening op tuberculose voor asielzoekers en immigranten van buiten de EU zorgt voor een zo vroeg mogelijke opsporing van de tuberculosebacterie bij binnenkomst in Nederland. Op deze wijze worden elk jaar ongeveer 250 patiënten gevonden. Jaarlijks worden in Nederland 1.400 patiënten opgespoord. Met het wegvallen van de verplichte screening dreigt de tuberculosebacterie deels ondergronds te gaan. Deze situatie wordt versterkt na toetreding van de nieuwe lidstaten (mei 2004) als het aantal EU-migranten met tuberculose dat Nederland binnenkomt weer toe kan nemen. Al dan niet in combinatie met hiv/aids en multiresistente tuberculose. In een aantal nieuwe lidstaten en nieuwe EU-buurlanden zien we een alarmerende aanwezigheid van deze infectieziekten.

De positieve kanten van vrijheid van handel, verkeer en personen over de gehele wereld, vragen nu al om permanente waakzaamheid voor infectieziekten in eigen land. In een ingezonden brief vragen KNCV Tuberculosefonds, Aids Fonds en GGD Nederland de EU-ministers van Volksgezondheid al op korte termijn maatregelen nemen. En wel om te voorkomen dat onder andere Nederland over enkele jaren met een lastig probleem wordt geconfronteerd. Een speciale conferentie van de EU-ministers van Volksgezondheid met hun Oosteuropese collega's moet daartoe knopen doorhakken. Verspreiding van tuberculose en hiv zijn immers relatief eenvoudig te voorkomen.

In Europa stijgt het aantal geregistreerde tuberculosepatiënten van 302.000 in 1995 tot 391.000 in 2001. Hiervan woont het overgrote deel in Oost-Europa. De snelle groei van hiv/aids en de verslechterde gezondheidszorg zijn hieraan debet. Van deze tuberculose-patiënten heeft slechts een op de vier toegang tot een effectieve tuberculosebehandeling.
In een aantal nieuwe lidstaten is tuberculose nog altijd de volksziekte die het eens in Nederland was. In de Baltische Staten hebben tussen de 50 en 100 inwoners per 100.000 tuberculose, vergelijkbaar met de Nederlandse situatie van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Deze situatie wordt verergerd door een relatief hoog percentage multiresistente tuberculose. Ook de nieuwe EU-buurlanden Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne hebben bijzonder hoge percentages tuberculose en multiresistente tuberculose.

Maatregelen op Europees niveau zijn daarom noodzaak: ten eerste een gemeenschappelijke aanpak van de ernstige situatie in Oost-Europa, ten tweede de versterking van het bestrijdingsapparaat binnen de gezondheidszorg van de nieuwe EU-landen. Daarnaast in Nederland maatregelen ter handhaving van een alert en krachtig bestrijdingsapparaat binnen de Nederlandse gezondheidszorg.


---

Nadere informatie:
KNCV Tuberculosefonds, Nicole Janssen (communicatie), telefoon 070 4167 222, 06 1059 4926, janssenn@kncvtbc.nl, www.tuberculose.nl

22 sep 03 14:00