KNGF


Fysiotherapie onevenredig zwaar getroffen door Hoogervorst

Maatregelen slecht voor fysiotherapeut en patiënt

Amersfoort, 22 september 2003 . Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) vindt de bezuinigingsmaatregelen van Minister Hoogervorst onbegrijpelijk en desastreus voor de fysiotherapie in Nederland. Afgelopen dinsdag besloot het kabinet al dat er voor . 425 miljoen aan fysiotherapie uit het ziekenfonds geschrapt wordt. Vandaag blijkt dat het kabinet ook voortzetting van het kwaliteitsbeleid van de fysiotherapie onmogelijk maakt. Per 1 januari aanstaande wordt de subsidie van . 4,3 miljoen voor het kwaliteitsbeleid en de ondersteuning ervan geheel geschrapt. Concreet betekent dit dat de 30% efficiencywinst die de fysiotherapie de afgelopen jaren heeft bereikt niet verder uitgebouwd wordt, dat fysiotherapie voor veel Nederlanders onbereikbaar wordt, dat er een gedwongen uitstroom uit het vak dreigt en dat er gedwongen ontslagen zullen vallen binnen de ondersteuningsorganisatie.

De maatregelen worden ervaren als een regelrechte overval. Binnen het KNGF liggen er plannen klaar om binnen nu en 4 jaar los van subsidies het kwaliteitsbeleid te kunnen financieren. Het is onbegrijpelijk dat een Minister die voor kwalitatief goede zorg gaat, de fysiotherapie zo hard wil treffen. Jaarlijks vinden 2,5 miljoen patiënten veel baat bij fysiotherapie. Wereldwijd staat de kwaliteit van fysiotherapie in Nederland zeer hoog aangeschreven.

Fysiotherapie is onmisbare schakel in de zorg
Het KNGF gaat ervan uit dat de politiek inziet dat fysiotherapie, met het verhelpen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat, de maatschappij miljoenen meer bespaart, dan dat het kost. Fysiotherapie levert een steeds grotere bijdrage aan de aanpak van kostenverslindende maatschappelijke problemen zoals WAO, ziekteverzuim, vergrijzing, bewegingsarmoede en overgewicht. Ook de bijdrage van fysiotherapie aan specifieke aandoeningen rondom vergrijzing, diabetes en hart- en vaatziekten zijn van groot belang, ook vanuit financieel oogpunt.

De maatregelen zullen leiden tot substitutie naar duurdere nog wel ziekenfonds verzekerde zorg. De enorme besparing die fysiotherapie levert aan directe en indirecte gezondheidskosten gaan verloren. Met het zondermeer schrappen van fysiotherapie uit het ziekenfondspakket en het op korte termijn schrappen van de subsidie voor het kwaliteitsbeleid, komt kortweg de zorg in Nederland in gevaar. Dit in een periode dat het kabinet het beleidsvoornemen heeft om aandoeningen aan het bewegingsapparaat bijzondere aandacht te geven.