Bartiméus


Zwolse studenten

Bliksemactie van Zwolse studenten

Voor de winkelende menigte in het stadscentrum van Zwolle is er geen ontkomen meer aan; 61 studenten Verpleegkunde van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle verspreiden zich de stad in. Alleen of in groepjes met een collectebus in de hand. Hun doel is om binnen 2 uur tijd een bedrag van 470,- bij elkaar te halen. Met dit geld kunnen de studenten Verpleegkunde een hometrainer aanschaffen voor, een woongroep met, 12 bewoners van Bartiméus in Doorn die een visuele en verstandelijke beperking hebben.

Deze actie maakte deel uit van het introductieprogramma van de opleiding Verpleegkunde. Ter afsluiting van het introductieprogramma was een project gekozen waarvoor de eerstejaars studenten op pad moesten om geld in te zamelen. Voordat de studenten geld konden ophalen moesten de studenten uiteraard eerst kennismaken met Bartiméus. Ze wilden daarnaast weten waar het ingezamelde geld aan besteed zou worden.

Simulatie
Jacqueline Vugteveen, medewerker van Vereniging Bartiméus en Annette Oude Luttikhuis, medewerker van Voorlichting & Informatie van Bartiméus lieten de studenten eerst ervaren hoe het is om volledig blind te zijn. Met een donkere simulatiebril kregen zij de opdracht om hun rechterschoen terug te vinden uit de stapel schoenen van hun groepsgenoten. Dit gebeurde met de nodige hilariteit, maar na deze ervaring stonden de studenten beduidend meer open voor informatie over blind en slechtziendheid. Als de studenten vervolgens meer horen over de doelgroep, waar de hometrainer naartoe zal gaan, zijn ze bijzonder gemotiveerd.

Geslaagde actie
Na 2 uur collecteren blijkt uiteindelijk een bedrag van 1037,50 door de studenten te zijn ingezameld. Door deze voortreffelijke actie is de hometrainer voor 12 bewoners van Bartiméus een feit. Het resterende bedrag zal naar een aanvullend spaardoel gaan.