Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming UMC St Radboud
Dr. Bart Kiemeney benoemd tot hoogleraar kankerepidemiologie Dr. Bart Kiemeney (1960) is met ingang van 1 augustus 2003 benoemd tot hoogleraar aan het UMC St Radboud / Faculteit der Medische Wetenschappen van de KU Nijmegen met als leeropdracht Kankerepidemiologie. Het betreft een profileringsleerstoel: het UMCN wil dit wetenschapsgebied verder gaan profileren.

De kankerepidemiologie heeft de laatste decennia een belangrijke rol gespeeld bij de identificatie van risicofactoren voor kanker (bijvoorbeeld roken, asbest, dieet maar ook erfelijke belasting). Naast relatief ruwe meetmethodes met behulp van vragenlijsten en interviews, worden steeds meer biomarkers en biologische technieken gebruikt in het epidemiologisch onderzoek naar het ontstaan van kanker.

De leerstoelhouder, dr. L.A.L.M. Kiemeney, (1960) studeerde Fysiotherapie te Breda en Biomedische Wetenschappen aan de KU Nijmegen. Hij promoveerde in 1993 te Nijmegen op de dissertatie: ´Prognostic assessment of superficial bladder cancer'. In het kader van een Fellowship van de Nederlandse Kankerbestrijding werkte hij een half jaar aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle en een jaar aan de Johns Hopkins University te Baltimore, USA. Sinds 1994 is de heer Kiemeney als UD en later UHD verbonden aan de Afd. Epidemiologie en Biostatistiek en de Afd. Urologie van het UMCN. Zijn primaire interesse betreft urologische tumoren. Momenteel is hij onder meer projectleider van de Nijmegen Biomedische Studie, een grootschalig gezondheidsonderzoek onder Nijmegenaren, waarvan de resultaten in het najaar 2003 worden verwacht. Kiemeney is de eerste KUN alumnus Biomedische Wetenschappen die is benoemd tot hoogleraar.


1-9-2003