Katholieke Universiteit Nijmegen

Nijmeegse biologen op expeditie naar Kalimantan Van eind september tot eind oktober verblijft een achtkoppige KUN-delegatie in de Berau Delta in Oost-Kalimantan voor onderzoek. Ze maken deel uit van een landelijke expeditie gefinancierd door WOTRO-NWO en de KNAW. De Nijmeegse biologen gaan onderzoek doen naar de biodiversiteit van vissen en naar zeegrassen.

De totale groep bestaat uit 53 ervaren onderzoekers van diverse instituten en universiteiten en hun missie is vooral verkennend. Dierecoloog prof. Gerard van der Velde: Onderzoekers dienen vaak onderzoeksvoorstellen voor onderzoek in de tropen in. De jonge onderzoekers die op deze projecten worden aangesteld stuiten dan in de praktijk op onoverkomelijke praktische bezwaren omdat het gebied niet van te voren bezocht is en de mogelijkheden voor onderzoek niet of onvoldoende verkend zijn. Dat gaat dan ten koste van het onderzoeksresultaat, vandaar dat nu gekozen is voor een verkennende expeditie met ervaren onderzoekers. Dat moet leiden tot betere en meer realistische onderzoeksvoorstellen voor het gebied.

Kinderkamerfunctie mangroves
De Nijmeegse dierecologen gaan onderzoek doen naar de `kinderkamerfunctie' van mangroves. Ze zijn daarbij bijzonder geïnteresseerd in vissen zoals de barracuda, een spectaculaire tropische vis, die wel 3 meter groot kan worden. De vis paait op het rif en de larven komen via zeestromingen in de mangroves en zeegrasvelden, alwaar ze opgroeien tot volwassen dieren die het rif gaan bewonen en het open water. De zeegrassen en vooral de mangroves staan onder sterk druk van de bevolking. In veel delen van Indonesië worden de mangroves gekapt en omgezet in garnalenvijvers de zogenaamde tambaks. Dit heeft ook grote invloed op de visstand op het rif.

Diversiteit vissen
Het tweede onderzoek betreft de beschrijving van diversiteit van vissen. Op het eiland Kakaban voor de kust van Kalimantan ligt een zout meer, dat niet meer in verbinding staat met de zee en dat te vergelijken is met het beroemde meer in Palau. In zo'n meer leven vissenpopulaties al duizenden jaren in diepe afzondering. Ze zijn geheel van de omgeving afgesloten en hebben hun eigen evolutionaire ontwikkeling doorgemaakt. De Nijmeegse dierecologen gaan dna afnemen van deze populaties en dat materiaal vergelijken ze met soorten die zich niet in afzondering hebben ontwikkeld.
Ten slotte is de groep ook geïnteresseerd in zogenaamde vlindervissen. Deze vissengroep kent een grote soortenrijkdom en komt veel voor op het rif. Ze zijn ook een maat voor de gezondheid van koraalriffen.

Bedreiging kust
Een andere Nijmeegs project, onder leiding van milieukundige dr. Marieke van Katwijk, gaat over de bedreiging van de nu nog redelijk intacte kust. Hoogleraar filosofie van de natuurwetenschappen Hub Zwart onlangs in Vox:We willen een toekomstscenario ontwerpen dat recht doet aan zowel de economische belangen van de inwoners als aan de natuurwaarde van het kustgebied. We beschrijven niet alleen, we hebben ook duidelijk een normatieve vraagstelling, omdat we erop uit zijn om de kust te redden

Indonesisch Nederlands kustonderzoek
Oost-Kalimantan is vanuit Indonesië aangewezen als geschikt gebied voor Indonesisch Nederlands kustonderzoek. Indonesië is een `hot spot' voor dit onderzoek. De wateren herbergen de grootste soortenrijkdom op aarde. Thuisbasis van de groep is het eiland Derawan, nabij de Berau delta, waar de groep op de duikbasis verblijft. Donderdag 30 oktober worden de expeditiegangers terug verwacht. 22-9-2003