Socialistische Partij

`Hoogervorst haalt cement uit de samenleving'

22-09-2003 * Met de bezuinigingen op sportorganisaties, vrijwilligerswerk, en beroepsorganisaties haalt minister Hoogervorst het cement uit de samenleving, zegt SP-Kamerlid Agnes Kant.

Sommige organisaties verliezen hun subsidie helemaal, anderen worden fors gekort. Velen krijgen een korting van 10 procent. De bezuiniging op de vele sportbonden zal betekenen dat ze moeten schrappen in activiteiten zoals opleidingen, en dat contributies fors verhoogd moeten worden. Dit betekent voor de groep mensen met lagere inkomens, dat sport voor hen en hun kinderen, ook omdat de koopkracht dankzij andere maatregelen van het kabinet daalt, onbetaalbaar worden.

Zelfs het Rode Kruis en de Zonnebloem moeten 10 procent inleveren. Organisaties als het landelijk bureau Scouting Nederland en de landelijke organisatie voor speeltuinwerk NUSO verliezen hun subsidies zelfs helemaal. Kant: Het is op z'n zachtst gezegd gênant dat op organisaties, waarvoor vele mensen zich vrijwillig vele jaren voor anderen hebben ingezet, beknibbeld wordt. Het is ook heel dom en uiteindelijk duur, omdat het vrijwilligerswerk, dat maatschappelijk onbetaalbaar is, om zeep wordt geholpen.

Ook beroepsorganisaties in de zorg zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijk Huisartsen Vereniging en KNGF verliezen hun subsidie. Onbegrijpelijk, aldus Kant, de NHG bijvoorbeeld doet veel aan kwaliteitsontwikkeling en ontwikkeling van standaarden in de huisartsenzorg.

De SP vindt het prima dat subsidies tegen het licht gehouden worden en het nut gewogen wordt. Zo worden er hier en daar ongetwijfeld veel te hoge salarissen betaald. Maar wat er nu gebeurt, is geen weging, maar gewoon de botte bijl.