Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 22 september 2003

Schorerstichting verbijsterd over schrappen VWS-subsidie

Effectieve HIV-preventie voor de meest kwetsbare groep dreigt te verdwijnen

De Schorerstichting is verbijsterd dat het ministerie van VWS per 1 januari a.s. de gehele subsidie aan haar organisatie wil beëindigen. In een tijdperk dat het aantal HIV-besmettingen weer oploopt, zet de overheid een streep door de preventie-activiteiten voor de meest kwetsbare groep. Want nog altijd treft het HIV-virus in 75% van de gevallen homo⤮s.

De argumentatie van de minister dat de emancipatie van homo⤮s en lesbo⤮s zo ver is voortgeschreden dat specifieke aandacht voor deze groep niet langer nodig is, is onbegrijpelijk in een periode dat de intolerantie ten aanzien van deze groep weer lijkt toe te nemen.

De minister heeft gelijk als hij zegt dat subsidies niet bedoeld zijn om organisaties te laten bestaan. Subsidies horen effectief te worden ingezet om maatschappelijke problemen aan te pakken. En dat doet de Schorerstichting. Recent nog werden de HIV-preventie-activiteiten die de Schorerstichting uitvoert, positief beoordeeld in een evaluatie in opdracht van VWS. Toch worden deze activiteiten nu geschrapt.

Gelijktijdig stuurt de minister vandaag een brief over de HIV/soa bestrijding aan de Kamer waarin hij zegt: â¤~Ik vind de trend zorgwekkend⤦. Ik wil een extra impuls geven aan het bestrijden van soa⤦. Daarom wil ik de voorlichting, nog meer dan nu al het geval is, laten richten op risicogroepen: homoseksuele mannen, jongeren⤦.⤮. Op hetzelfde moment beëindigt de minister de subsidie aan de Schorerstichting, de organisatie die de belangrijkste risicogroep op dit punt effectief bedient. Dit is onbegrijpelijk.

Terwijl de oplopende kosten voor de zorg een van de grootste problemen is, schrapt de overheid als een blindeman in preventie-activiteiten. Over een aantal jaren krijgen we de rekening zo dubbel en dwars gepresenteerd. Want de behandeling van HIV-patiënten en andere problemen gaat op termijn een veelvoud kosten van het bedrag dat nu wordt bespaard door de subsidies voor preventie te schrappen.Wat het kabinet Balkenende doet is kortzichtig. De rekening wordt doorgeschoven naar toekomstige kabinetten.

Ferdinand Strijthagen
Directeur Schorerstichting



Ingezonden persbericht