De Unie


V&D: Stand van zaken

22 september 2003 - Op maandag 15 september jl. hebben we tijdens onze gezamenlijke ledenvergadering met de VHP Vendex KBB op het Unie-kantoor te Culemborg, uitvoerig verslag gedaan van de contacten met uw directie over de voorgenomen reorganisatie. Ook hebben wij toen met grote meerderheid besloten om het overleg met V & D voort te zetten en rekening te houden met de ernstige financiële situatie van de onderneming. Als loonoffer vraagt uw directie om de lonen voor de komende twee jaar niet te verhogen en de 1,25% loonverhoging van 1 september te laten vervallen. Dit verzoek van V & D is voor De Unie en VHP leden, zoals tijdens de leden vergadering bleek, bespreekbaar onder voorwaarden. Met deze inzet zijn wij op 18 september jl. het overleg met uw directie ingegaan.

Uw directie heeft nog eens met toelichting de financiële situatie van V & D met De Unie besproken. Zoals al eerder is geconstateerd is het echt 5 voor 12, er moet iets gebeuren. De kosten moeten met zon 50 miljoen euro worden gereduceerd en een bijdrage van de werknemers in de vorm van een loonoffer is daarbij onvermijdelijk volgens uw directie. Als Unie willen wij niet over een nacht ijs gaan. Daarom hebben we samen met de collega bonden het volgende met uw directie afgesproken.


1. Het externe bureau Basis en Beleid zal op verzoek van de vakbonden de financiële situatie van V & D toetsen en de onderliggende stukken beoordelen. Daarnaast zullen zij inzicht krijgen in de beweegredenen die hebben geleid tot de voorgenomen maartregelen om de kosten met zon 50 miljoen euro te verminderen.


2. In afwachting van voornoemd onderzoek zal de loonverhoging van
1,25% per 1 september jl. met een maand worden opgeschort, een en ander in afwachting van nadere besluitvorming hieromtrent.

Nadat de OR haar advies heeft uitgebracht en na rapportage van Basis en Beleid zullen wij het overleg met uw directie voortzetten.

Wij zullen u over het verdere verloop van het overleg op de hoogte houden.

Met vriendelijke groet,

Alex van der Molen
bestuurder

* Intropagina Grootwinkelbedrijven

maandag, 22 september 2003