De Unie


Zorgverzekeraars: CAO overleg hervat...

22 september 2003 - Nadat Zorgverzekeraars Nederland op nagenoeg alle punten alsnog heeft ingestemd met het eindbod van vakorganisaties voor een CAO, zijn de CAO-onderhandelingen op vrijdag 19 september jl. hervat. Helaas heeft dit overleg nog niet geleid tot een nieuwe CAO.

De CAO-onderhandelingen zijn voor de zomer stil komen te liggen nadat Zorgverzekeraars Nederland het (eerder toegezonden) eindbod van vakorganisaties van 2 juli 2003 hebben verworpen. Het enige geschilpunt was de hoogte van de werknemersbijdrage in de pensioenpremie.

In augustus hebben de werkgevers gereageerd met een tegenbod, dat op onderdelen slechter was dan afspraken uit de CAO onderhandelingen. Om deze reden hebben wij dit bod onmiddellijk afgewezen en aangedrongen op een nieuw overleg. Wij hebben echter als voorwaarde voor nieuwe onderhandelingen gesteld dat alleen nog over het geschilpunt pensioenpremie wordt gesproken. Werkgevers hebben hiermee ingestemd en hebben op dit op 12 september schriftelijk bevestigd. In deze verklaring staat het volgende:

Er bestaat overeenstemming over alle punten uit het eindbod van de vakorganisaties met uitzondering van werknemersbijdrage pensioen. Partijen streven naar een spoedige oplossing over dit laatste geschilpunt.

Bedoeling van partijen is niet om te komen tot een structureel hogere werknemersbijdrage. Partijen beogen een mee-ademende premie-bijdrage, die kan leiden tot een lagere, gelijkblijvende of hogere werknemersbijdrage, afhankelijk van de hoogte van de totale pensioenpremie.

Tijdens de onderhandelingen op 19 september bleken werkgevers de inhoud van de ondertekende verklaring alweer te zijn vergeten, aangezien opnieuw werd voorgesteld de werknemersbijdrage pensioenpremie met 1% te verhogen. Vakorganisaties hebben hier niet mee ingestemd.

De onderhandeldelegatie van werkgevers zal nu in overleg met alle zorgverzekeraars bepalen of een CAO afgesloten kan worden zonder het laatste voorstel. Wij wachten daarom een spoedig bericht van werkgevers af.

Wat vindt De Unie ervan?
De inmiddels een half jaar durende onderhandelingen voor de CAO Zorgverzekeraars kenmerken zich doordat werkgevers voortdurend op eerdere toezeggingen terugkomen. Tijdens de laatste onderhandelronde was dit wederom het geval. Wij verwijten Zorgverzekeraars Nederland daarom dat zij niet netjes onderhandelen.

De werkgeversdelegatie van Zorgverzekeraars Nederland onderhandelt voortdurend zonder mandaat van de zorgverzekeraars. Op geen enkel voorstel van vakorganisaties kan direct gereageerd worden, omdat eerst toestemming gehaald moet worden. Dit is beslist niet professioneel.

Hoewel de standpunten van werkgevers en vakorganisaties niet eens erg verschillen, lukt het om bovenstaande redenen steeds niet een CAO af te sluiten. De werknemers in deze branche zijn hier de dupe van. Wij betreuren dit.

Wij wachten nu een bericht van werkgevers af. U zult nader van ons vernemen.

Met vriendelijke groet,

Gerwin van der Lei
bestuurder

* Intropagina Zorgverzekeraars

maandag, 22 september 2003