KNMG


Kwaliteit gezondheidszorg kan beter

In het vandaag bekend gemaakte Kwaliteitsmanifest doet de artsenfederatie KNMG een dertigtal aanbevelingen om de kwaliteit van de gezondheidszorg verder te verbeteren. Dit manifest is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de federatiepartners. Het manifest maakt duidelijk wat de samenleving op het gebied van kwaliteit van artsen en de medische beroepsgroep mag verwachten. Ook komt aan de orde wat de KNMG van andere partijen verwacht. Er wordt in het manifest onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
* Opleiding en kwaliteitssystemen
In de opleiding van artsen moet meer aandacht worden gegeven aan onderwerpen als communicatievaardigheden en kwaliteitstoetsing. De samenhang tussen kwaliteitssystemen van artsen en zorginstellingen behoort verbeterd te worden en deze systemen moeten worden toegepast op ketenzorg. Daarbij past dat prestatiegegevens over door artsen geboden zorg openbaar worden, maar wel op verantwoorde wijze.

* Relatie arts-patiënt
Het is belangrijk dat de arts veel oog heeft voor de meningen, ervaringen en onmacht van de patiënt. De arts dient in te spelen op de toegenomen behoefte van de patiënt aan goede informatie. Daar staat tegenover dat artsen patiënten meer mogen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid.

* Fouten en aansprakelijkheid
Artsen behoren met patiënten open en eerlijk over fouten te praten. Omdat het huidige aansprakelijkheidssysteem aanzet tot defensief handelen, een open toetsing van kwaliteit belemmert en voor patiënten onrechtvaardig kan uitpakken, moet het worden aangepast.

* Inspectie en zorgverzekeraars
De taken, bevoegdheden en instrumenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg moeten verder verduidelijkt en uitgewerkt worden. Ook dient de relatie tussen de Inspectie en de zorgverzekeraars te worden verhelderd. Zorgverzekeraars behoren meer werk te maken van hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg.

In dit manifest geeft de KNMG haar visie op het kwaliteitsbeleid in de gezondheidzorg. Deze visie is uitgewerkt in tien themas, die relevant zijn voor alle artsen. Het manifest is zowel gericht op artsen zelf als op burgers, patiënten, zorginstellingen, zorgverzekeraars en overheid. Het manifest bevat bouwstenen voor een moderne visie van de arts op kwaliteit en verantwoording in de gezondheidszorg. De KNMG wil hiermee verhelderen wat de samenleving van individuele artsen en van de medische beroepsgroep mag verwachten. Maar ook geeft de KNMG een visie op de rol van andere spelers: Inspectie, zorginstellingen, zorgverzekeraars, overheid en patiënt.

De afgelopen jaren zijn binnen de medische beroepsgroep tal van activiteiten ontplooid gericht op bewaking en verbetering van de kwaliteit. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen, de uitvoering van intercollegiale toetsing en visitatie, verbetering in de opleiding van artsen, de ontwikkeling en de accreditatie van bij- en nascholing, de uitbouw van de eisen voor de opleiding tot specialist en van de eisen voor een (her)registratie als specialist. Toch zijn er nog witte vlekken. Dit manifest belicht de aspecten en onderdelen van het kwaliteitsbeleid waar naar de mening van de KNMG de komende jaren de meeste winst te boeken valt.

pdf Het Kwaliteitsmanifest