Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Vragen van de leden Heemskerk en Crone (beide PvdA) aan de minister van Economische Zaken over de Pensioen en Verzekeringskamer (PVK). (Ingezonden 29 augustus 2003) Nummer: 358 Datum: 22-09-2003

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst, heeft deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1 Kent u het bericht PVK-baas helpt Zalm tijdens het diner aan 700 miljoen?

Ja.


2 Is het waar dat door bewindslieden druk is uitgeoefend op het CPB dan wel de PVK om de ramingen voor de pensioenpremies bij te stellen?

Nee.

5 Welke aanpassingen zijn in de concept-MEV aangebracht na of in overleg met de departementen?

In de middellange termijn verkenning uit december 2002 nam de pensioenpremie bedrijven toe van 14,2 % in 2004 tot 15% in 2007 (zie CPB-publicatie, Economische Verkenning 2004-2007, CPB Document no. 26). In de MEV 2004 wordt uitgegaan van een premie van 14% in 2004. Daarnaast is de eerdere raming van pensioenpremie van bedrijven in 2007 met 0,8%-punt neerwaarts bijgesteld.


3 Op grond van welke argumenten is besloten tot bijstelling van de ramingen voor de pensioenpremies?

Het CPB heeft de raming voor de pensioenpremies bedrijven neerwaarts bijgesteld vanwege nadere informatie van de PVK omtrent versoberingen in de pensioenregelingen en omtrent het maatwerk dat de PVK levert bij de beoordeling van de ingediende herstelplannen. Dit maatwerk sluit aan bij de PVK-circulaire van september 2002 over het financieel toezicht op pensioenfondsen.


4 Wat waren de standen van de belangrijkste aandelenbeurzen bij de eerste raming en wat waren de standen ten tijde van de aanpassing? Hoe groot was de invloed daarvan op de bijstelling van de raming?

Het premiebeeld in de ramingen is gebaseerd op het zogenoemde buffertekort per ultimo 2002 dat onder meer door de stand van de aandelenkoersen op dat moment is beďnvloed. De actuele stand van de aandelenkoersen na ultimo 2002 speelt geen rol bij de bijstelling van de ramingen. De reden dat het CPB uitgaat van de stand van de koersen ultimo 2002 is onder meer dat de herstelplannen van de diverse pensioenfondsen hierop zijn gebaseerd.

EĂ©n en ander laat onverlet dat de ontwikkeling van de aandelenkoersen van invloed is op het buffertekort bij volgende peilmomenten, wat in een later stadium gevolgen kan hebben voor de premie-ontwikkeling en de ramingen daarvan.