FEDERATIE OPVANG

Bezuinigingen leiden tot meer overlast op straat

PERSBERICHT

Utrecht, 22 september 2003

Meer overlast op straat door schrappen instellingssubsidie Federatie Opvang

Toename overlast
De Federatie Opvang, de koepelorganisatie voor de maatschappelijke opvang, wordt door de voorgestelde kortingen van Minister Hoogervorst van meer dan 270.000 euro onevenredig hard getroffen. Het dichtdraaien van de subsidiekraan zal ertoe leiden dat de maatschappelijke opvang verstopt raakt en er meer mensen op straat zullen komen te leven en wonen. Dit leidt direct tot een grote toename van de overlast en de kleine criminaliteit, en tot het vergroten van het gevoel van onveiligheid van de Nederlandse burger.

Werk Federatie Opvang past uitstekend in nieuwe subsidiebeleid van ministerie VWS
De Federatie Opvang heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het kenniscentrum voor maatschappelijk opvang en vrouwenopvang. Dagelijks wordt de Federatie Opvang geraadpleegd door verschillende departementen voor informatie over de sector. De Federatie Opvang werkt aan het versterken van de positie van kwetsbare groepen in de samenleving, zoals daklozen en slachtoffers van huiselijk geweld.

Dragende muur wordt gesloopt
In de maatschappelijk opvang bestaan al jaren grote financiële tekorten. Het is een huis met achterstallig onderhoud. De Federatie Opvang is de laatste dragende muur van dit krakende huis. Door het stopzetten van de subsidie ontbreekt landelijke aansturing van het opvangbeleid van opvanginstellingen. Grootschalige succesvolle samenwerkingsverbanden tussen bijvoorbeeld de Federatie Opvang en woningcorporaties zullen tot het verleden behoren. Terwijl juist door deze samenwerking de uitstroom van mensen uit opvanghuizen naar zelfstandige woonruimte zo belangrijk is. Zo houdt je mensen niet zielig en maak je ze niet afhankelijk van hulp. Om dit te realiseren is een partner als de Federatie Opvang onmisbaar.

EINDE PERSBERICHT