Ingezonden persbericht


Schrappen Rode Kruis-subsidie:

20.000 hulpvragers staan in de kou

Het Nederlandse Rode Kruis vindt het regeringsbesluit om de VWS-subsidie aan het Rode Kruis op het gebied van zorg en welzijn met 100% te korten onacceptabel. Door deze beslissing zullen circa 20.000 gehandicapten, chronisch zieken en ouderen geen hulp meer ontvangen van vrijwilligers van het Rode Kruis. Het gaat om een totaal subsidiebedrag van

¬ 400.000 per jaar dat het Rode Kruis in de toekomst niet meer zal ontvangen. Deze subsidie wordt in drie jaar tijd afgebouwd tot nul Euro. Het totale budget inclusief subsidie voor deze activiteiten op het gebied van zorg en welzijn is nu ¬ 1.065.463.

Door te korten op de subsidie voor zorg en welzijn van het Rode Kruis zullen er op korte termijn 5.500 vrijwilligers minder ingezet kunnen worden, waardoor voor 20.000 hulpvragers geen activiteiten zoals ontspanning, vrijwillige thuiszorg, recreatieve uitstapjes, huisbezoek en telefooncirkel meer kunnen worden georganiseerd. Het gevolg zal zijn dat mantelzorgers zwaarder belast zullen worden. En het Rode Kruis zal minder nieuwe vrijwilligers kunnen werven, minder nieuwe vrijwilligers kunnen opleiden, door afname van scholingsactiviteiten zullen bestaande vrijwilligers minder kwaliteit kunnen bieden en zullen er minder nieuwe activiteiten opgezet worden.

Het nieuwe subsidiebeleid staat haaks op het streven van het kabinet naar versterking van de positie van kwetsbare groepen (gehandicapten, chronisch zieken) en groepen die aan het zorgproces een belangrijke bijdrage leveren (mantelzorgers, vrijwilligers). De kernbegrippen om dit te realiseren zijn verantwoordelijkheid nemen, saamhorigheid en meer meedoen. Kortom: de regering vraagt meer eigen verantwoordelijkheid, meer inzetten en behouden van vrijwilligers en het ontlasten van mantelzorg.


1c557c1.gif