NEDERLANDS KANKER INSTITUUT

reactie op herziening subsidiebeleid VWS

Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL) heeft met teleurstelling kennis genomen van de door het kabinet opgelegde korting van 10 % op de overheidsubsidie die het instituut jaarlijks ontvangt voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Ook gezien de uitgangspunten die het ministerie van VWS hanteert voor het nieuwe subsidiebeleid wordt de maatregel niet begrepen.

De gesprekken die het NKI/AvL al langer met het ministerie voert gaan juist over een mogelijke verhoging van het onderzoeksbudget die, ook naar de mening van VWS, reëel is. De nu opgelegde korting is hiermee dan ook in tegenspraak. Bovendien wordt het NKI/AvL naast de korting van 10% op haar researchbudget ook geconfronteerd met een korting die kan oplopen tot 1,7% van het ziekenhuisbudget.

Het ministerie spreekt in de brief van 22 september over het vergaren van kennis over zorg, over innovatie en ontwikkelingen die bijdragen aan het terrein van zorg en over het versterken van de positie van kwetsbare groepen zoals chronisch zieken, als de belangrijkste voorwaarden voor het toekennen van subsidie. Deze uitgangspunten sluiten naadloos aan op de missie van het NKI/AvL. Vooral de laatste jaren is het NKI/AvL zeer succesvol geweest in het doen van grensverleggend onderzoek en het vertalen daarvan naar klinische praktijk. De politieke discussie die de komende weken zal worden gevoerd over het belang van innovatief onderzoek zal door de Raad van Bestuur dan ook worden aangegrepen om de vooraanstaande rol die het instituut hierbij speelt opnieuw onder de aandacht te brengen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Voorlichting, Daniëlle Cardozo, tel. 020-512 2867 of 06

22 sep 03 17:00