Koninklijke bibliotheek

Prentenboeken, ideologie en illustratie, 1890 - 1950

Illustratie uit: Billie Ritchie en zijn ezel / prentjes van D.A. Bueno de Mesquita, 1918

Illustratie uit: Een stout grapje / versjes van Anna Sutorius ; teekeningen van B. Midderigh-Bokhorst, ca. 1917

Illustratie uit: Gouden vlinders / versjes door S. Franke ; plaatjes van Lou Loeber, 1927

Illustratie uit: De geschiedenis van Betsie het paard / door J. Riemens-Reurslag ; teekeningen van Johanna Bottema,

Op 22 september 2003 is het eerste exemplaar van het boek Prentenboeken, ideologie en illustratie, 1890 - 1950 in Utrecht aangeboden aan Dick Bruna. Het boek is het resultaat van een uniek onderzoeksproject van Utrechtse kunsthistorici onder leiding van Dr. Saskia de Bodt.
In september 2000 stelde zij tijdens een studiedag van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur haar plannen voor om met een werkgroep van voornamelijk kunsthistorici van de Rijksuniversiteit Utrecht onderzoek te gaan doen naar prentenboeken uit de eerste helft van de twintigste eeuw, in Nederland en België. De bedoeling was om met name de 'artistieke' prentenboeken uit die periode te bestuderen in relatie tot de contemporaine kunststromingen. Daarbij zouden ook de mode, reclame, vormgeving en volkskunst van die tijd worden betrokken. De plannen gingen uit van een onderzoek, dat zou resulteren in een wetenschappelijke publicatie waarin vanuit een kunsthistorisch perspectief een overzicht zou worden gegeven van de Nederlandse en Belgische illustratoren van prentenboeken die tussen 1890 en 1950 zijn verschenen.
Het enthousiasme was groot. Men was vooral blij met het feit dat er nu eens vanuit een heel andere optiek, die van de kunstgeschiedenis, zou worden gekeken naar de prentenboeken die vanaf 1890 zo expliciet vanuit de opvattingen van 'Kunst voor het Kind' waren gerealiseerd. Nu, precies drie jaar later, is het project tot een succesvol einde gebracht en ligt er een prachtig, rijk geïllustreerd boek dat in alle opzichten voldoet aan de toentertijd geschetste opzet.

Onder de bezielende leiding van Saskia de Bodt, geassisteerd door Jeroen is er een voor Nederland uniek overzicht ontstaan van de kunstenaars die zich in de behandelde periode met het illustreren van prentenboeken hebben beziggehouden. En dat niet alleen: er is ook uitvoerig onderzoek gedaan naar de opleiding van die illustratoren, naar de (on-)mogelijkheid voor die kunstenaars om van hun illustratiewerk te kunnen leven, naar de opvattingen over de kunstzinnige vorming van kinderen, naar het waarom van de oververtegenwoordiging van vrouwelijke illustratoren, naar de vormgeving en typografie van de boeken, naar de overheersende thema's in die boeken, de maatschappelijke omstandigheden (o.a. twee wereldoorlogen) waaronder de boeken tot stand kwamen, en nog veel meer. Bovendien is er een unieke encyclopedie van illustratoren toegevoegd, met overvloedige bio- en bibliografische gegevens. Voor het onderzoek is de kinderboekencollectie van de Koninklijke Bibliotheek veelvuldig geraadpleegd. Ook voor de illustraties in het boek is een groot beroep gedaan op deze collectie. Het is te hopen dat het onderzoek hiermee niet afgesloten is en dat het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit van Utrecht naar aanleiding van dit pionierswerk het onderzoek naar illustratoren als vast onderdeel van de studie kunstgeschiedenis zal opnemen.

Tentoonstelling

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek wordt op 26 september een tentoonstelling geopend in Museum Willet-Holthuysen in Amsterdam (onderdeel van het Amsterdams Historisch Museum) waar een deel van de in het boek besproken en afgebeelde prentenboeken 'in het echt' te zien is. De expositie Boeken om naar te kijken : Nederlandse prentenboeken 1890-1950 is tot 15 februari 2004 te zien. Adres: Herengracht 605, Amsterdam, tel. 020-5231822. Open: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De Koninklijke Bibliotheek heeft hiervoor een aantal boeken in bruikleen gegeven.

Symposium

In het kader van het hele project wordt op 22 november in samenwerking met de BNO (Bond van Nederlandse Illustratoren), de IBBY (International Board on Books for Young People) sectie Nederland, en de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur ook nog een symposium georganiseerd. Onderwerp: de - ook hedendaagse - ontwikkelingen in het vak van illustrator van prentenboeken.

Prentenboeken, ideologie en illustratie 1890-1950 / Saskia de Bodt, Jeroen Kapelle e.a. - Amsterdam / Antwerpen, Ludion, 2003. - 256 p. ; 360 ill. - ISBN 90-76588-58-9

22 september 2003

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland