Programmabureau Advies Overheid.nl

Nieuwe burgerwebsite over de waterschappen

De Unie van Waterschappen lanceerde begin september een nieuwe publiekswebsite, www.waterschappen.nl. Tegelijk werd de bestaande UvW-site gereviseerd. Doel van de nieuwe en vernieuwde site is om burgers en waterschappers beter te informeren.

De Unie heeft als koepelorganisatie de taak meerdere, afzonderlijke doelgroepen te bedienen. Tot die doelgroepen behoren in de eerste plaats de waterschappen zelf. Dat zijn immers de leden van de vereniging. Andere doelgroepen zijn de overheid, partners in de wereld van het waterbeheer en de media.

Een minstens zo belangrijke doelgroep is de Nederlandse burger. Een doelgroep waarvan het belang zeker niet moet worden onderschat. Medewerkers van waterschappen weten als geen ander hoe hachelijk het is om op een feestje uit te leggen wat waterschappen eigenlijk doen. De geringe opkomsten bij waterschapsverkiezingen laten ook telkens weer zien dat burgers onvoldoende het belang van waterschappen inzien. Kortom, voor communicatieafdelingen, ook die van de Unie, ligt hier een mooie taak. Veel waterschappen hebben, getuige hun websites, die handschoen trouwens al opgepakt.

Met de enkele oude website probeerde de Unie van Waterschappen gelijktijdig al haar doelgroepen van dienst te zijn. Gevolg was dat burgers terecht kwamen in complexe beleidsstukken, terwijl waterbeheerders uitgelegd kregen wat ze al wisten.

Publiekssite waterschappen
De nieuwe website voor burgers www.waterschappen.nl. geeft in toegankelijke bewoordingen antwoord op relevante vragen, als: Wat doen waterschappen? Waarom betaal ik belasting? Hoe werken de waterschapsverkiezingen?

Naast deze nieuwe ingang, is er ook het meer thematische onderdeel Ontdek de waterschappen. Dit onderdeel werd op de oude site veel bezocht en maakte met de media-aandacht over de droogtegevolgen een stijging van 30 procent door van het aantal bezoekers.

Waterschappen.nl is uitgerust met een aantal nieuwe functies. Om het de bezoeker gemakkelijker te maken is er een indeling gemaakt, die tot uiting komt in vier tabbladen: Nieuws van de waterschappen, Ontdek de waterschappen, Over de waterschappen en Werken bij de waterschappen.

Een sitemap laat de volledige inhoud van de website zien en een handige zoekfunctie maakt het mogelijk om op zelfgekozen trefwoorden informatie op de site te zoeken. Nieuw is ook de verklarende woordenlijst met de betekenis van ruim 150 termen uit de wereld van het waterbeheer, met verwijzingen naar onderwerpen op de site, of naar andere relevante sites.

Het adres van de site en de inhoud laten het al zien: www.waterschappen.nl is geen website vn de Unie van Waterschappen, ver de Unie van Waterschappen. De site kan uitgroeien tot een goede locatie om het Nederlandse publiek op uniforme wijze te informeren over het belang en het werk van de waterschappen. Bovendien is het op deze plek goed mogelijk om gezamenlijke activiteiten te ontplooien, zoals de waterschappen in het midden van het land eerder deden met de verkiezingssite waterschapsverkiezingen.nl. In de komende tijd zal de Unie van Waterschappen het initiatief nemen om over deze vormen van samenwerking van gedachten te wisselen met de waterschappen.

Extranet
Waar de waterschappensite als doel heeft het algemeen publiek te informeren, richt de UvW-site (www.uvw.nl) zich op de waterschappen en de waterpartners. Ook deze site is onderhevig aan een grondige vernieuwingsslag. De nieuwe structuur van de site geeft een betere toegang tot specifieke informatie over waterschappen en beleidsinformatie.

Momenteel werkt de Unie van Waterschappen aan een extranet. Dit wordt een afgesloten netwerk waarop medewerkers van waterschappen en de UvW kennis en informatie kunnen uitwisselen en van gedachten kunnen wisselen over beleid dat in voorbereiding is. Leden kunnen via de UvW-site inloggen. Idee is om op dit extranet ook een databank met kenniskaarten aan te leggen. Op die kenniskaarten kunnen bestuurders en beleidsmedewerkers hun expertises, werkgebieden en interessegebieden aangeven, zodat anderen weten aan wie zij welke vragen kunnen stellen.

www.ictu.nl