Regering.nl

22 sep 2003
'VERVREEMDING BELANGRIJKE OORZAAK VOOR TERRORISME'

Niet armoede, religie of cultuur, maar vervreemding van de snel veranderende samenleving vormt een belangrijke reden voor terrorisme. Dat zei minister-president Balkenende op een terrorisme-top in New York.

Minister-president Balkenende pleitte er in zijn toespraak voor om de strijd tegen het terrorisme hand in hand te laten gaan met een zoektocht naar de voedingsbodems van extremisme en terrorisme.

Vervreemding
Armoede of gebrek aan kansen zijn niet de belangrijkste oorzaken voor terrorisme. De daders van de aanslagen van 11 september 2001 waren volgens de premier niet arm of slecht opgeleid. Ook is terrorisme niet gerelateerd aan een specifieke religie of cultuur.

Balkenende ziet vervreemding van een snel veranderende wereld als een belangrijke oorzaak. 'Snelle ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de mogelijkheden van samenlevingen en mensen om zich aan te passen. Wanneer mensen deze veranderingen niet kunnen bijbenen, kan dit leiden tot angst en onzekerheid. Dit kan mensen en samenlevingen vervreemden van de wereld om hun heen'.

In tijden van verandering zoeken mensen naar 'oude ankers' om zich aan vast te houden. 'Religie, cultuur en traditie kunnen in deze situatie zorgen voor stabiliteit, maar extremisten kunnen dit ook misbruiken voor radicalisering, haat en verzet tegen verandering', aldus Balkenende.

Samenlevingen moeten politieke en economische vrijheid bevorderen, zodat zij vernieuwend en concurrerend blijven ten opzichte van hun regio en buurlanden. 'Als dat niet gebeurt, zullen verschillen in welvaart en moderniteit afgunst en wrijving teweegbrengen.'

Nederlandse samenleving
Balkenende sprak ook over de risico's voor de Nederlandse samenleving, wanneer bijvoorbeeld mensen uit een gevoel van onrecht en vertwijfeling sympathiseren met een 'bredere' strijd. 'Gesloten groepen die niet volledig deelnemen aan onze samenleving, zijn kwetsbaar voor extremisme.'

Volgens Balkenende is het terrorismevraagstuk niet eenvoudig op te lossen. 'We moeten onze pogingen om mensen te integreren en gelijke kansen te bieden, verdubbelen.' Op mondiaal niveau pleit hij voor een 'gemeenschapszin' tussen landen. 'We moeten ons openstellen en bereid zijn elkaar te helpen. Met een open houding en in dialoog met elkaar kunnen we ontdekken wat ons bindt in plaats van wat ons scheidt.'

Bron:



Zie het origineel http://www.regering.nl/actuee...SourcePageID=7466
Toespraak minister-president Balkenende