Consumentenbond

Acties tegen Eneco opgeschort

22 september 2003

De Consumentenbond heeft besloten om de acties tegen Eneco voorlopig op te schorten. Het energiebedrijf heeft dubbele rekeningen aan consumenten verstuurd, maar heeft na verzet van de bond aangegeven het geld niet te zullen innen.

De Consumentenbond is woedend op Eneco. Het energiebedrijf heeft dubbele rekeningen gestuurd naar klanten die voorheen, direct of indirect, stroom afnamen van het failliete EnergieXS. Ook NUON overweegt om die dubbele rekeningen te gaan versturen. Naar schatting gaat het om tienduizenden huishoudens die voor de tweede keer een bedrag oplopend tot tientallen euro's - bij een jaar achterstand zelfs zo'n 250 euro - moeten betalen.

Evolta, één van de aanbieders van groene stroom, heeft een kort geding aangespannen tegen Eneco over die dubbele rekeningen, dat woensdag dient. Eneco heeft aan de Consumentenbond gevraagd om zijn acties op te schorten totdat de rechter uitspraak doet. De bond heeft op zijn beurt aangegeven dat alleen te willen doen als Eneco in de tussentijd de dubbele rekeningen terugdraait. En dat heeft Eneco nu beloofd. Eneco heeft schriftelijk laten weten tegemoet te komen aan de eisen van de Consumentenbond. Het energiebedrijf zal het geld niet innen, er worden geen herinneringen en aanmaningen verstuurd en de mensen worden niet afgesloten.

Alle betrokken consumenten krijgen individueel een brief waarin dit wordt meegedeeld; ook kunnen zij een nadere uitleg krijgen via een gratis telefoonnummer. Verder heeft Eneco aangegeven dat na de uitspraak van de rechter met de Consumentenbond overlegd zal worden over hoe nu verder, waarbij van de zijde van Eneco "coulance als vanzelfsprekend mag worden verondersteld", zo schrijft Eneco letterlijk.

De Consumentenbond zou vandaag starten met een adbuster-campagne onder de titel "Eneco energie, NIET mijn energie", maar heeft nu besloten om alle advertenties en radiospotjes voorzover logistiek mogelijk terug te draaien. Ook maakt de bond gebruik van het aanbod om na de uitspraak van de rechter in overleg te treden met Eneco. Hoe lang het duurt voordat de rechter tot een vonnis komt, is nog niet bekend.

De Consumentenbond heeft Eneco voor alle duidelijkheid vandaag laten weten dat consumenten die reeds betaald hebben hun geld onmiddellijk moeten terugkrijgen. Dat vloeit immers logischerwijs voort uit het feit dat Eneco de incasso-activiteiten opschort. En dat het versturen van dubbele rekeningen onaanvaardbaar blijft, ook als de rechter onverhoopt zou beslissen dat strikt juridisch gezien de vordering terecht is. Want het versturen van dubbele rekeningen is en blijft, zeker gezien de nalatigheid van Eneco, onrechtvaardig, onredelijk en onzorgvuldig.