Gemeente Dalfsen

22/09/2003

Vragenlijst bij jongeren in de bus:
GGD onderzoekt jeugdgezondheid Dalfsen

'Wat vind je van je eigen gezondheid? Maak jij je zorgen over de toekomst? Ben je meer of minder gaan sporten de afgelopen jaren? Over deze en vele andere vragen buigen zich straks honderden jongeren in de gemeente Dalfsen. Eind september krijgen zij op hun huis-adres een vragenlijst. Die komt van de GGD Regio IJssel-Vecht. De vragenlijst maakt deel uit van een groot onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van 12 tot 24 jarigen. Het onderzoek wordt in alle Regiogemeenten gehouden.
De vragen in de enquête gaan over allerlei onderwerpen. Want gezondheid hangt met veel factoren samen. Thema's die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de algemene gezondheid, sport, sociale contacten en welzijn. Ook worden er vragen gesteld over roken, alcohol en drugsge-bruik en ongevallen. En er is een aantal algemene vragen over leeftijd, school, -oplei-ding, werk en woonsituatie. De lijst kan volkomen anoniem worden teruggestuurd.
In elke gemeente krijgen honderden jongeren het onderzoek thuisgestuurd. De adressen daarvoor zijn willekeurig door de gemeente aangeleverd. Voor jongeren tot 18 jaar is de brief geadresseerd aan de ouders/opvoeders. Zij kunnen de vragenlijsten aan de jongere geven.

Het onderzoek van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst wordt uitgevoerd in opdracht van de 12 Regiogemeenten. Dat gebeurt iedere vier jaar. Zo kan gevolgd worden wat de trends zijn in de gezondheid van jongeren. En in de factoren die invloed hebben op die gezondheid. Door de opzet kunnen straks in elke gemeente uitspraken worden gedaan over de totale groep jongeren. Halverwege 2004 zijn die resultaten van iedere gemeente bekend
Daarmee kunnen zij hun lokale jeugdbe-leid beter onderbou-wen. Ook kan gericht actie worden ondernomen om de gezondheids- en leefsituatie van jongeren te verbeteren. Het is dan ook belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren aan het onderzoek meedoen.