Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


Beloning aantrekkelijkste baanwedstrijden 2003

In 2002 heeft er voor de eerste keer een uitverkiezing van de aantrekkelijkste baanwedstrijd van het seizoen plaatsgevonden. Voor deze uitverkiezing konden de organisaties zich voorafgaand aan het wedstrijdseizoen als kandidaat aanmelden. Tijdens de 2e Dag van de Baanatletiek op 9 november werd de uitslag bekend gemaakt. De bonus voor de aantrekkelijkste wedstrijd ging naar de organisatoren van de Gouden Spike te Leiden. Daar gebleken is dat een jaarlijkse uitverkiezing aanspreekt zal deze in 2003 een vervolg krijgen, waarbij de opzet naar aanleiding van de ervaringen in het eerste jaar wel enigszins wordt aangepast.

Aantrekkelijkste baanwedstrijd totaaloverzicht 2003

discussieer dan ook mee:

Discussieforum aantrekkelijkste baanwedstrijd

Twee categorieën
De uitverkiezing zal in 2003 in twee categorieën plaatsvinden, te weten:

1. Nationale wedstrijden gericht op de nationale top en subtop. Binnen deze categorie dingen alle Nederlandse Kampioenschappen (ook NK-clubkampioenschap en NK-estafettes), de wedstrijden van het Nationaal Baancircuit en alle overige als nationaal aangemerkte baanwedstrijden mee naar de titel 'aantrekkelijkste topwedstrijd van het jaar'.

2. Overige wedstrijden. Alle op breedtesport gerichte baanwedstrijden (waaronder jeugd-wedstrijden, wedstrijden in de categorie 'Athletics for Fun' en competitiewedstrijden) kunnen meedingen naar de titel 'aantrekkelijkste breedtesportwedstrijd van het jaar'.

Gouden Spike, aantrekkelijkste baanwedstrijd in 2002 Gouden Spike, aantrekkelijkste baanwedstrijd in 2002.

Aanmelding voor deelname
Alle nationale wedstrijden vallend onder de 1e categorie doen automatisch mee aan de uitverkiezing en hoeven zich dus niet aan te melden.

Voor de 2e categorie dient de aanmelding door middel van een op te vragen formulier te gebeuren. Organisaties kunnen slechts meedingen wanneer er sprake is van voldoende meerwaarde ten opzichte van gemiddelde baanwedstrijden. Dit kan tot uiting komen door originaliteit in de aanpak, speciale sfeerimpulsen, aantoonbare kwaliteitsverbeteringen, een opvallende atleetvriendelijkheid, etc. Kandidaten voor de uitverkiezing van de aantrekkelijkste wedstrijd dienen in het kort aan te geven waarom men van mening is dat de betreffende wedstrijd (of wedstrijdencircuit) in aanmerking komt voor de verkiezing.

Doelstellingen
Beoogd wordt met de uitverkiezing organisatoren van baanwedstrijden een impuls te geven hun wedstrijden op een aantrekkelijke(re) wijze aan te bieden. Door wedstrijden te organiseren die zich onderscheiden door de prettige sfeer, door een hoge kwaliteit en/of een atleetvriendelijke aanpak. Daarnaast worden door deze uitverkiezing aantrekkelijke wedstrijden in beeld gebracht die weer als voorbeeld kunnen dienen voor andere organisatoren.

Door de sector atletiek van het bondsbureau zal per aangemelde wedstrijd bekeken worden of er inderdaad sprake is van meerwaarde ten opzichte van het gemiddelde kwaliteitsniveau van wedstrijden. De wedstrijden die hieraan lijken te voldoen worden geplaatst op de kandidatenlijst. Afgewezen organisaties krijgen gedurende twee weken de gelegenheid extra kwaliteits- of sfeerimpulsen aan het concept van hun wedstrijd toe te voegen, waarna er herweging zal plaatsvinden. Vervolgens kan de wedstrijd alsnog op de kandidatenlijst worden geplaatst.

Bonussen per categorie
Zowel voor de 1e categorie als voor de 2e categorie zal er een bonus van 1.000,-- voor de winnaar zijn. De in beide categorieën als tweede geëindigde ontvangt een bonus van 500,-- en de beide als derde geëindigde wedstrijden een bonus van 250,--.

Promotie
De KNAU zal op www.atletiek.nl en www.knau.nl voorafgaand aan en gedurende het wedstrijdseizoen aandacht vragen voor de uitverkiezing van de aantrekkelijkste baanwedstrijden. De voorwaarden van deelname worden vermeld en welke wedstrijden meedingen in beide categorieën zal eveneens worden vermeld. Voor de wedstrijden in de 2e categorie zal ook de door de organisatie opgegeven motivatie tot deelname worden opgenomen. Indien een deelnemende wedstrijd een eigen homepage heeft zal dit worden aangegeven.

In het wedstrijdoverzicht op de KNAU-website zal bij de deelnemende wedstrijden op enigerlei wijze aangegeven worden dat ze meedingen naar de uitverkiezing van aantrekkelijkste baanwedstrijd van het jaar.

In Atletiek Magazine, Atletiek Actueel en de KNAU-nieuwsbrief zal aan het begin van het seizoen informatie over de uitverkiezing worden gegeven, waarbij voor de deelnemende wedstrijden naar de KNAU-website zal worden verwezen. Kort voor de stemming wordt geopend zal opnieuw in genoemde bladen aandacht worden gevraagd. In Atletiek Magazine zal op dat moment een complete opsomming van de wedstrijden in beide categorieën worden gedaan en zal een strookje voor schriftelijke stemming worden opgenomen.

Alle deelnemende verenigingen ontvangen tien affiches met de vermelding 'kandidaat aantrekkelijkste baanwedstrijd 2003' die zij tijdens de wedstrijd op kunnen hangen. Verder worden de organisatoren van harte aangemoedigd zoveel mogelijk promotionele aandacht te geven aan hun kandidatuur.

De stemming
In de periode tussen 1 oktober en 31 oktober 2003 kan er worden gestemd via de websites www.knau.nl en www.atletiek.nl

Het uitbrengen van een stem is voorbehouden aan leden van de KNAU. Bij de stemming dient het lidnummer te worden opgegeven. Ieder lid kan slechts één keer stemmen. Bij de stemming kunnen desgewenst stemmen worden uitgebracht voor alleen categorie 1, alleen categorie 2 of voor beide categorieën. Per categorie worden drie punten toegekend aan de eerste keuze, aan de tweede twee punten en aan de derde één punt. De eindstand wordt per categorie vastgesteld door alle gescoorde punten per kandidaat bij elkaar te tellen. De wedstrijden met het meeste aantal punten in de twee categorieën worden uitgeroepen tot de 'aantrekkelijkste topwedstrijd van het jaar' c.q. de 'aantrekkelijkste breedtesportwedstrijd van het jaar'.

NB indien bij de stemming wordt vastgesteld dat er enige beïnvloeding van de uitslag plaatsvindt - dit ter beoordeling aan de sector atletiek van het bondsbureau - wordt de betreffende wedstrijd geheel uit de uitslag verwijderd.

Belangrijke data
De wedstrijden dienen plaats te vinden in de periode tussen 1 mei en 30 september 2003. Voor aanmelding van wedstrijden voor de 2e categorie dient het volledig ingevulde inschrijfformulier uiterlijk 15 april 2003 (mag ook per fax) op het bondsbureau binnen te zijn. Formulieren die na genoemde datum binnenkomen worden niet meer in behandeling genomen. De stemming vindt plaats in de periode van 1 oktober t/m 31 oktober, waarbij de strookjes bij schriftelijke stemming uiterlijk op 31 oktober op het bondsbureau binnen dienen te zijn.

De eindstand per categorie wordt uiterlijk 10 november bekend gemaakt op www.knau.nl en www.atletiek.nl. De zes prijswinnaars zullen worden gepubliceerd in de KNAU-nieuwsbrief, in Atletiek Actueel en Atletiek Magazine. Deze prijswinnaars worden bovendien schriftelijk in kennis gesteld. De bonussen voor de winnaars in beide categorieën zullen worden uitgereikt tijdens een nog nader te bepalen evenement.

Werkgroep Atletiek Promotie

Home