Vopak NV

Vopak bereikt overeenstemming over verkoop belangen in gasscheepvaart

Rotterdam, 22 september 2003

Vopak maakt bekend dat overeenstemming op hoofdlijnen is bereikt over de verkoop van haar activiteiten in de gasscheepvaart. De totale opbrengst van de verkoop zal ruim E 45 miljoen bedragen.

De verkoop van Vopaks activiteiten in de gasscheepvaart vloeit voort uit de eerder aangekondigde strategische heroriëntatie van de niet-tankterminalactiviteiten in het kader van de Tank Terminal Plus strategie van Vopak.

Met Reederei Jaegers GmbH - een vooraanstaande Duitse onderneming op het gebied van de binnenvaart - is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de verkoop van de Europese activiteiten van Chemgas. De vakorganisaties zullen over de voorgenomen transactie worden geïnformeerd en de ondernemingsraad van Chemgas zal om advies worden gevraagd. Partijen verwachten voor het eind van dit jaar tot volledige overeenstemming te zullen komen.

De verkoop van de Europese activiteiten betreft een vloot van 26 binnenvaartschepen voor het vervoer van industriële gassen, twee binnenvaartschepen in aanbouw en vijf schepen die zowel op de binnenwateren als in de kustwateren opereren. De onderneming die thans onder de naam Chemgas opereert zal worden verkocht met terugwerkende kracht per 1 januari 2003. Naar verwachting zal de verkoop geen nadelige gevolgen hebben voor de circa 240 medewerkers van de onderneming.

Over de verkoop van de twee in de Aziatische wateren opererende LPG-tankers is eveneens recentelijk overeenstemming bereikt met een internationaal opererende reder.

De totale opbrengst uit de verkoop van de gasscheepvaartactiviteiten in Europa en Azië, zal ruim E 45 miljoen bedragen en zal leiden tot een beperkt boekverlies.

Overigens blijft de gasterminal van Chemgas in Vlissingen onderdeel van Vopak. Zij zal gaan opereren onder de naam Vopak Terminal Vlissingen.

Profiel
Koninklijke Vopak N.V. biedt wereldwijd onafhankelijke tankterminalcapaciteit aan de chemische- en olie-industrie aan voor opslag van vloeibare chemische producten en olieproducten. In samenhang daarmee levert Vopak een scala van waardetoevoegende logistieke diensten, zoals tankvaart, binnenvaart en warehousing - in eigen beheer of in samenwerking met strategische partners.

Wereldwijd is de onderneming naar vijf marktregio's georganiseerd en exploiteert zij een netwerk van 71 tankterminals met een gezamenlijke opslagcapaciteit van circa 19,7 miljoen cbm in 29 landen.