Ingezonden persbericht


Persbericht

Ondernemersopleiding Natuurvoeding van start
met 20 deelnemers

Dinsdag 22 september is de eerste ondernemersopleiding van de Speciaalzaak Opleidingen Natuurvoeding (SON) van start gegaan. Uit meer dan 200 belangstellenden zijn 20 deelnemers geselecteerd, die tot de opleiding zijn toegelaten. Daarmee is een van de belangrijkste projecten gerealiseerd van de Stichting Promotiebureau Biologische Speciaalzaak, een samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties in de biologische (speciaalzaak)branche, waaronder Biologica. De aspirant ondernemers moeten verdere uitbreiding van de biologische speciaalzaken mogelijk gaan maken.

De opleiding
Het unieke van deze opleiding is dat detailhandelskennis gecombineerd wordt met branchespecifieke kennis en vaardigheden. In een periode van bijna anderhalf jaar werken de cursisten in een natuurvoedingswinkel. Daar leren zij de kneepjes van het vak in de praktijk. Een dag in de week hebben zij les in de detailhandelsvakken en de achtergronden van biologische voeding en landbouw. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting PBS en De Rooi Pannen Tilburg. De realisatie is financieel ondersteund door het bedrijfsleven en het ministerie van LNV, in het kader van de stimulering van biologische landbouw en voeding.

De cursisten
Dankzij een intensieve selectieprocedure zijn twintig uitstekende kandidaten geselecteerd. De meerderheid komt van buiten de biologische branche, maar is wel consument van biologische producten en heeft nu een bewuste keuze gemaakt voor het ondernemerschap in een natuurvoedingswinkel. Een aantal cursisten werkt al langer in een natuurvoedingwinkel en heeft de ambitie om bedrijfsleider te worden.

Het beoogde effect
Momenteel zijn er 220 natuurvoedingwinkels in Nederland. De stichting PBS beoogt met deze opleiding jaarlijks 20 nieuwe bedrijfsleiders en ondernemers af te leveren. Bij de realisatie van tien nieuwe natuurvoedingswinkels kan een afzetvergroting van ca. 20 miljoen euro aan biologische producten gerealiseerd worden.

Lichte groei biologisch speciaalzaak
De natuurvoedingswinkels realiseren in 2003 tot op heden een kleine groei van 2% ten opzichte van 2002 en houden daarmee gelijke tred met de omzetontwikkeling in de gangbare levenmiddelenhandel. Dat is minder dan op basis van het overheidsbeleid beoogd wordt, maar aan de andere kant opmerkelijk: ondanks de tegenvallende conjunctuur houdt de biologische speciaalzaak goed stand ten opzichte van de veel goedkopere gangbare levensmiddelen.

Meer informatie: Antoinette van der Maat, tel. 0622667943 Zie ook: www.son.nu Opvraag foto per e-mail naar: b.idsert@worldonline.nl


---- --