Nederlands Huisartsen Genootschap


Reactie van het Nederlands Huisartsen Genootschap op het subsidiebeleid van VWS

Persbericht
Nederlands Huisartsen Genootschap

22 september 2003

Kwaliteit huisartsenzorg in gevaar;
met korte termijnbeleid snijdt kabinet zichzelf in de vingers

De minister van VWS heeft besloten de volledige subsidie aan het Nederlands Huisartsen Genootschap stop te zetten. Het voortdurend werken aan de kwaliteitszorg van de huisartsengeneeskunde komt hiermee in gevaar. Op den duur zal dat ten koste gaan van de kwaliteit en de doelmatigheid van de patiëntenzorg. Uiteindelijk kan dat de minister geld gaan kosten. Hij snijdt zichzelf hiermee dus behoorlijk in de vingers.

Met het internationaal gelauwerde kwaliteitsbeleid van huisartsen in ons land heeft het NHG de basis gelegd voor een kwalitatief hoogwaardige huisartsenzorg. Huisartsen vervullen hierin een rol en een maatschappelijke functie die breder reikt dan de eigen beroepsgroep. Doelmatigheid van de zorg is hierbij een belangrijk uitgangspunt. De Nederlandse huisarts schrijft het minst geneesmiddelen voor en heeft een zeer laag verwijscijfer. Een mindere kwaliteit en dus mindere doelmatigheid van de huisartsenzorg leidt tot hogere kosten en een toename van de wachtlijsten. Bovendien komen publieksvoorlichting en patiënteninformatie onder druk te staan als er wordt gesneden in de beschikbare middelen.

De bezuinigingen hebben nog meer negatieve effecten. Het huidige tekort aan huisartsen vraagt om een vernieuwing van de huisartsenzorg. Zo zullen huisartsen in de komende jaren steeds meer gaan samenwerken. Diverse taken zullen overgedragen moeten worden aan andere hulpverleners in de praktijk, zoals praktijkverpleegkundigen. Om dit mogelijk te maken zijn investeringen noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld in de ontwikkeling van samenwerkingsafspraken en handleidingen voor de praktijkondersteuning. Daarnaast zal geïnvesteerd moeten worden in de huisartsenposten voor avond-, nacht-, en weekenddiensten. Deze posten hebben zich in een rap tempo ontwikkeld, maar het kwaliteitsbeleid ervan vraagt nog om extra aandacht. Bezuinigen op deze ontwikkeling zal de inrichting en de bereikbaarheid van de eerstelijnszorg direct nadelig beïnvloeden.

Minister Hoogervorst snijdt zichzelf niet alleen in de vingers, de bezuinigingen doorkruisen ook zijn eerdere beleid en hij komt dus zijn woord niet na. In het programma NOVA kondigde de minister woensdag jongstleden nog aan niet te zullen korten op de huisartsenzorg. Vijf dagen later blijkt hij toch te bezuinigen, en wel op de kwaliteit en de doelmatigheid van de huisartsenzorg. Nog maar kort geleden was het bredere maatschappelijke belang van de activiteiten van het NHG juist het argument om het NHG structureel te ondersteunen met geld van het ministerie van VWS. Het ontbreken van dat brede maatschappelijke belang zou nu plotseling de reden zijn om de subsidie met ingang van 1 januari 2004 totaal te stoppen.

---

Klik verder