Nederlands Huisartsen Genootschap


Nederlands Huisartsen Genootschap maakt afspraken met cardiologen over vroege behandeling van patiënten met een hartinfarct.

Persbericht
Nederlands Huisartsen Genootschap

Utrecht, 22 september 2003

Het thuis of in de ambulance toedienen van een snelwerkend stolseloplossend middel (trombolyse) voordat een patiënt met een acuut hartinfarct aan de rit naar het ziekenhuis begint, geeft aanzienlijk betere resultaten dan trombolyse in het ziekenhuis. Deze stelling werd verdedigd door de Nijmeegse cardioloog Evert Lamfers die 17 september promoveerde op het onderwerp 'Prehospitale trombolyse'.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat de factor tijd bij de behandeling van het acute hartinfarct van cruciaal belang is; de uitkomsten zijn beter naarmate de behandeling eerder is begonnen (tijd is spier). Om die reden heeft een werkgroep van het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie een Landelijke Transmurale Afspraak Acuut coronair syndroom (ofwel acuut hartinfarct) opgesteld. Deze LTA, die richtlijnen geeft voor diagnostiek en beleid bij een acuut hartinfarct, wordt in december 2003 gepubliceerd in het tijdschrift Huisarts en Wetenschap. Aangezien de behandelmogelijkheden dotteren en trombolyse (thuis of in de ambulance) per regio verschillen, raadt de werkgroep aan dat huisartsen, cardiologen en ambulancediensten hun afspraken hierop afstemmen, gebruikmakend van de richtlijnen uit de LTA.

De belangrijkste aanbevelingen die de LTA-werkgroep, waar cardioloog Lamfers deel van uitmaakte, zijn de volgende: bij vermoeden van een acuut hartinfarct belt de huisarts onmiddellijk een ambulance. De ambulancemedewerkers maken zo spoedig mogelijk een elektrocardiogram (ECG). Bij de behandeling van een acuut hartinfarct heeft men de keuze tussen dotteren en/of trombolyse. Bij patiënten met een matig tot groot AMI, die binnen 60 tot 90 minuten voor dotterbehandeling op een katheterisatielaboratorium kunnen zijn, heeft de werkgroep een voorkeur voor behandeling door middel van dotteren. Indien dit niet mogelijk is of er is sprake van een klein hartinfarct, dan is trombolyse, liefst thuis of in de ambulance gestart, de behandeling van keuze.

Meer informatie:
NHG, afdeling Richtlijnontwikkeling en Wetenschapsbeleid, telefoonnummer 030-2881700