Ingezonden persbericht

Nieuwe unieke aanpak van Bioclear beperkt schade biocorrosie

GRONINGEN, 20030922 -- Alleen al in Amerika wordt de schade aan stalen constructies door biocorrosie geschat op honderd miljard US dollars per jaar. Bioclear te Groningen heeft nu een unieke aanpak ontwikkeld waarmee de schade door biocorrosie sterk kan worden teruggedrongen. De basis hiervoor is een door Bioclear ontwikkelde methode waarmee de meest voorkomende veroorzakers van biocorrosie snel, betrouwbaar en kostenefffectief kunnen worden geïdentificeerd. De nieuwe aanpak geeft inzicht in de snelheid van aantasting en de consequenties daarvan voor de levensduur van pijpleidingen of constructies. Op grond van de unieke aanpak kan advies gegeven worden over het stoppen of voorkomen van biocorrosie.



Het is algemeen bekend dat corrosie (roest) grote schade veroorzaakt aan stalen constructies. Alleen al in de VS wordt deze schade geschat op enkele honderden miljarden dollars per jaar. Minder bekend is dat volgens diverse deskundigen in circa 50% van alle corrosie-gevallen, sprake is van biocorrosie. Biocorrosie is de aantasting van staal onder invloed van micro-organismen. Het treedt vooral op bij stalen constructies die regelmatig in contact staan met water of andere vloeistoffen waarin micro-organismen kunnen groeien, zoals (ondergrondse) pijpleidingen, opslagtanks, damwanden, schepen, bruggen en sluizen.


Biocorrosie kan afhankelijk van lokale omstandigheden door vele verschillende soorten micro-organismen worden veroorzaakt, die alle hun eigen specifieke eigenschappen hebben. Door bijvoorbeeld het zeer lokaal uitscheiden van sterke zuren of andere corrosieve verbindingen kunnen de micro-organismen de corrosiesnelheid vele malen versnellen. IJzerverliezen van honderdsten millimeters per jaar in dikte door elektrochemische corrosieprocessen ('gewone roest') kunnen bij biocorrosie oplopen tot enkele millimeters dikteverlies op jaarbasis. Biocorrosie kan dan ook grote invloed hebben op de levensduur van stalen constructies, pijpleidingen en dergelijke.


Doordat geen geschikte methoden voorhanden waren voor het onomstotelijk vaststellen van biocorrosie, het identificeren van de betrokken micro-organismen en het bepalen van de snelheid van het proces was het nauwelijks mogelijk schade beperkende maatregelen te implementeren. Extra complicatie hierbij is dat standaard maatregelen tegen corrosie, zoals verven en coatings, biocorrosie vaak in hand werken, doordat zij de hechting van de micro-organismen aan het object mogelijk maken of een stimulerend effect hebben op de groei.


Dankzij de nieuw ontwikkelde aanpak kan Bioclear nu voor het eerst gerichte adviezen geven, waardoor de schade door biocorrosie wordt beperkt of voorkomen. Met het geven van dit soort adviezen heeft Bioclear inmiddels al de nodige praktijkervaring opgedaan. Recent is bijvoorbeeld voor een aantal rederijen vastgesteld of corrosie in ballasttanks van zeeschepen werd versneld door micro-organismen, is de effectiviteit van beschermingsmaatregelen getoetst, en zijn richtlijnen en procedures opgesteld om de risico¹s voor het ontstaan van biocorrosie in de ballasttanks te beperken. Voor petrochemische bedrijven zijn richtlijnen opgesteld voor het sturen, controleren en handhaven van de condities in leidingen ter minimalisatie van het risico op interne biocorrosie.


Over Bioclear

Bioclear is een adviesbureau gespecialiseerd in management en technologie op het gebied van milieu en duurzame technologie. Voor zowel industrieën als overheid ontwerpt en ontwikkelt Bioclear technologische oplossingen, past deze toe vanuit een duidelijke visie of strategie, en behartigt het proces eromheen. Bioclear is opgericht in 1988 en telt thans 25 medewerkers. Tot de faciliteiten van Bioclear behoort onder andere een microbiologisch onderzoekslaboratorium.





Ingezonden persbericht