Partij van de Arbeid

23-09-2003

De Partij van de Arbeid heeft met zeer groot verdriet kennis genomen van het overlijden van Johan Stekelenburg.

Johan Stekelenburg was sociaal-democraat in hart en nieren. Sinds het midden van de jaren 1960 was hij lid van de Partij van de Arbeid. Hij werd gemotiveerd en gedreven door een onuitputtelijke wil om op te komen voor mensen die in de knel zaten. Deze strijd voor sociale rechtvaardigheid heeft hij vanuit verschillende functies en op verschillende plaatsen gevoerd. Allereerst vanuit de FNV, waar hij uiteindelijk van 1988 tot 1997 voorzitter was. Daarna in Tilburg als burgemeester, waar hij zich snel geliefd maakte bij de Tilburgse bevolking door zijn gewone en toegankelijke manier van doen. De laatste vier jaar tevens als lid van de Eerste Kamer voor de PvdA, vanaf dit voorjaar - nadat de leden van de PvdA hem met een zeer grote meerderheid hadden aangewezen als lijsttrekker bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer- als voorzitter van de PvdA-fractie.

We kennen Johan als een uiterst beminnelijk mens, zeer loyaal aan mensen en aan de partij. Toen wij hem in januari vlak voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer benaderden om mogelijk voor de PvdA kandidaat-premier te zijn, wisten wij niet dat een ernstige ziekte hem juist op dat moment trof. Diezelfde week vernam hij het ernstige karakter van die ziekte, waardoor onze gesprekken met hem over dit onderwerp niet meer werden voortgezet. Ondanks zijn ziekte bleef hij zeer geinteresseerd in de partij. Hij waardeerde het enorm wanneer partijgenoten contact met hem opnamen om de politieke situatie van het moment door te nemen. En als zij geen contact met hem opnamen, deed hij het wel met hen. Hij bleef tot op het laatste moment zelf aktief op vele plaatsen, steeds ook belangstelling tonend voor de menselijke kant van het werk voor de publieke zaak. De ziekte ondermijnde zijn gestel steeds meer, maar hij bleef zo lang mogelijk doorvechten. De laatste maanden waren natuurlijk heel moeilijk voor hem en voor zijn vrouw Heleen. Bij elkaar vonden zij steun en met elkaar ontvingen zij steun van de vele mensen die Johan in de loop der jaren had leren kennen en die zijn vriendschap en kameraadschap zo zijn gaan waarderen.

We zullen Johan Stekelenburg enorm gaan missen. Zijn hartelijkheid, zijn door jarenlange praktijkervaring zeer rijke en wijze adviezen, zijn oprechte zorg voor de minder bedeelden in de samenleving, zijn loyaliteit: met hem is een groot sociaal-democraat heengegaan.

Wij wensen zijn vrouw Heleen, zijn kinderen en de familie alle sterkte toe bij dit zware verlies.

Wouter Bos - voorzitter Tweede Kamerfractie PvdA Ruud Koole - partijvoorzitter

Bos en Koole