PERSBERICHT - 2003-09-22

Vijf jaar industrieel toerisme in Nederland

Kijkje achter de schermen bij havens en afvalverwerking in trek

Het toeristisch bezoek aan interessante bedrijven in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. In vijf jaar tijd bezochten 40.000 industriële toeristen allerlei paradepaardjes van de BV Nederland, oplopend van 3.500 in 1998 tot ruim 13.000 in 2002.

Rotterdam is in 1997 ooit begonnen met een pilot om zowel voor de dagtoerist als voor de deelnemende bedrijven een nieuwe vorm van toerisme te ontwikkelen, aldus Wouter Weyers, consultant Steden en Cultuur van Toerisme Recreatie Nederland (TRN) en een van de aanjagers van het Industrieel Toerisme in Nederland.

Het toeristisch bedrijfsbezoek is in ons land een echt specialisme. De bureaus Industrieel Toerisme in Twente en de regios Rotterdam en Amsterdam bieden professionele tours aan naar bijvoorbeeld het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam, de Rotterdamse Haven of de Grolsch-fabriek.

Haventour populair
Bedrijven waren in de jaren 90 zon beetje de laatste plekken in Nederland die nauwelijks werden benut voor een toeristisch dagje uit , constateert Weyers. Na het Rotterdamse initiatief volgde twee jaar later Amsterdam dat de belangstelling tussen 1999 en 2002 jaar zag verdrievoudigen tot ruim 4.200 belangstellenden. In en rondom de hoofdstad staan onder andere dagtrips aan theater Carré en Amsterdam Exchanges (Euronext) op het programma. De populairste tour in Amsterdam en omgeving is de haventour. Deze bustour wordt gemaakt door het westelijk havengebied met een gids waarna een bezoek volgt aan de drukkerij van De Telegraaf en het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam. Deze tours duren vaak de gehele dag en worden veelal gemaakt door personeelsverenigingen en families. In 2004 zullen er eveneens tours plaatsvinden bij bedrijven in de regio Gooi & Vechtstreek.

Maatwerk
Industrieel Toerisme Twente is in 2002 opgericht en kregen bijna 600 bezoekers een kijkje achter de schermen bij onder andere Grolsch en de Nationale Reisopera. Ondertussen hebben andere grote Twentse bedrijven hun interesse kenbaar gemaakt. Rotterdam begon met 3.500 bezoekers tot uiteindelijk zon 8.500 vorig jaar. In Rotterdam wordt veel maatwerk verricht variërend van een bezoek aan Rotterdam Airport, de ECT de modernste containerterminal van Europa -, tot een schemertour per schip. Industrieel Toerisme Rotterdam kent in afwijking van de anderen ook veel buitenlandse belangstelling.

Door hun relatief grote subsidie-afhankelijkheid staan genoemde bureaus permanent onder druk. Vandaar dat TRN de mogelijkheden wil verkennen om deze vrij unieke vorm van toerisme ook in het buitenland aan te bieden, aldus Weyers.