DSM

Heerlen, 23 september 2003

- weg vrij voor afronding overname -

Goedkeuring US Federal Trade Commission voor overname Roche Vitamins & Fine Chemicals door DSM

DSM heeft toestemming gekregen om de overname van Roche Vitamins & Fine Chemicals (R-V&FC) af te ronden. De overname is vandaag goedgekeurd door de Federal Trade Commission (FTC), de mededingingsautoriteit die de transactie in de US beoordeelde. DSM en Roche willen de transactie op dinsdag 30 september 2003 in Zwitserland afronden. De daadwerkelijke overname zal per woensdag 1 oktober 2003 plaatsvinden. Op die datum zal DSM in een persconferentie nadere toelichting geven.

De Europese Commissie (EC) gaf reeds op 23 juli 2003 zijn goedkeuring. Voorwaarde voor goedkeuring door de beide autoriteiten (EC en FTC) was dat DSM en BASF hun samenwerking op het gebied van diervoederenzymen zouden beëindigen in het belang van een gezonde concurrentie in dit marktsegment.

Vandaag maken DSM en BASF bekend dat BASF deze activiteit onafhankelijk zal voortzetten. Gedurende een overgangsperiode zal DSM voor BASF diervoederenzymen blijven produceren totdat BASF in staat is deze enzymen zelf te produceren. DSM zal BASF daartoe onder meer de benodigde technologie verschaffen. DSM verwacht dat de beëindiging van deze samenwerking weinig gevolgen zal hebben voor de betrokken medewerkers.

Nieuwe alliantie
DSM, dat de toepassing van fytase in diervoeder zelf ontwikkelde, blijft actief in de markt voor diervoederenzymen via de bestaande strategische alliantie tussen R-V&FC en Novozymes. Deze alliantie dateert van 2001 en is zeer succesvol. Er is een substantiële omzetgroei gerealiseerd en de samenwerking heeft geleid tot wereldwijde innovatie en uitbreiding van de markten voor diervoederenzymen.

Feike Sijbesma, lid van de Raad van Bestuur van DSM, gaf als commentaar: "De markt voor diervoederenzymen is een zeer interessante groeimarkt en past uitstekend in DSM's strategie, die gericht is op verdere uitbreiding van zijn activiteiten op het gebied van voedingsingrediënten. Wij verheugen ons zeer op voortzetting van de samenwerking met Novozymes als onderdeel van onze inspanningen om nieuwe, innovatieve, biotechnologische ingrediënten op grotere schaal toe te passen in de diervoederindustrie. De twee ondernemingen vullen elkaar uitstekend aan en beide zien in deze alliantie een sterke basis voor verdere groei."
DSM
DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft in 2002 een omzet van bijna EUR 5,6 miljard en telt wereldwijd circa 18.500 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen. DSM behoort in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen. DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort. Meer informatie over DSM kunt u vinden op www.dsm.com.