FNV Bouw


datum: 23-09-2003

Kabinet moet bewegen

Het kabinet prikt de dijken van het poldermodel door, vindt voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. Toch blijft volgens hem een compromis mogelijk. Maar dan moet het kabinet bewegen: "Juist in de bouw zijn vut en vroegpensioen essentieel. Maar het gat met wat het kabinet wil, is niet zó groot.

Kijk naar de 12 procent van het loon die het kabinet per jaar voor 'levensloop' wil laten sparen. Houd je dat jaren vol, dan kom je aan vijf jaar opgespaarde vrije tijd. Daar zouden vakbeweging en kabinet elkaar kunnen vinden. Het kabinet kan ook een handreiking doen door mensen na 40 jaar werken vroegpensioen mogelijk te maken." Zo'n compromis moet het kabinet wel wíllen. "Bestaat daartoe geen bereidheid, dan geeft het kabinet daarmee ook een statement af", aldus Van Haaster. Hij stelt vast dat tot nu toe het kabinet niet anders doet dan de dijken van het poldermodel doorsteken: "Het pensioenconvenant waarop de ombouw van vut naar vroegpensioen is gebaseerd, wordt aan de kant geschoven. Naar de adviezen over WAO en ziektekosten van de Sociaal-Economische Raad luistert het kabinet niet. Nieuwe regelingen worden de vakbeweging onmogelijk gemaakt, want sociale plannen bij een reorganisatie moeten gekort worden en aanvullingen op de WAO verboden."

Serieus overleg met de vakbeweging ziet Van Haaster ook niet: "Vrijdag 26 september is er overleg met de Ministers De Geus, Brinkhorst en Zalm. Maar Balkenende komt niet." Toch houdt Dick van Haaster de mogelijkheid van een vergelijk met het kabinet open: "Op 14 oktober is het Najaarsoverleg. Het is altijd nog mogelijk dat daar iets uitkomt. Twee dagen later komt de bondsraad van FNV Bouw bijeen; daar leggen we de resultaten van het Najaarsoverleg aan onze achterban voor", aldus de voorzitter van FNV Bouw tijdens de persconferentie over het arbeidsvoorwaardenbeleid van de bond op 23 september.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610