Partij van de Arbeid

23-09-2003

Wake voor vluchtelingen

Gisteravond stond de PvdA gemeenteraadsfractie een moment zij aan zij met vertegenwoordigers van de organisaties die zich bezig houden met vluchtelingen en meer specifiek de groep die nu buiten de Pardon regeling van Minister Verdonk dreigt te vallen. Namens de PvdA fractie in Amsterdam heeft fractievoorzitter Tjalling Halbertsma een kaarsje opgestoken.

In zon 80 Nederlandse gemeenten vond een soortgelijk symbolisch moment plaats, waarbij kaarsjes werden ontstoken niet om valse hoop te wekken, maar om de hoop levend te houden. Het gaat per gemeente maar om een handjevol mensen.

Vandaag wordt over hun toekomst beslist.

Als de maatregel toch wordt verruimd zullen zij geruisloos in de bevolking opgaan, zoals zij hier al jaren geruisloos deel van uitmaakten. Als de regeling niet verruimd wordt zal de uitvoering van de regeling op gemeentelijk niveau voor grote problemen zorgen. Hierover zal nog nader overleg gevoerd worden met de VNG. Vluchtelingenwerk Nederland onderstreept in haar brief aan de Tweede Kamer het standpunt van de VNG en in het bijzonder dat van de burgemeesters van de G4: Eerste sluitende afspraken over de uitvoering, dan pas beëindiging van de voorzieningen.

Dat betekent dat er achter de schermen ruimte ontstaat om nog eens goed te kijken per geval wat de consequenties van de regeling zijn voor de gemeente Amsterdam.

De dossiers zijn immers bij de betrokken organisaties bekend (Vluchtelingenwerk, ASKV, WOU /Raad van Kerken). Stichting Vluchtelingen Amsterdam biedt de samenwerking aan om de gevolgen voor Amsterdam beperkt te houden. Zij hopen dat de gemeente zich blijft be-ijveren voor een humaan en realistisch beleid, ook in de praktische uitvoering.

Jacqueline van Loon

SVA

Marcel Duyvestijn