CBS
Producentenvertrouwen gestegen

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in september gestegen. De indicator is met 2,2 punten verbeterd en komt uit op -4,8. De stijging is toe te schrijven aan toegenomen optimisme over de productie in de komende drie maanden. Daarnaast blijkt uit de conjunctuurtest van de industrie van het CBS dat de omvang van de orderportefeuille in september verder is afgenomen.

Toename verwachte bedrijvigheid
Het producentenvertrouwen komt in september uit op -4,8, een verbetering met 2,2 punten in vergelijking met augustus. De stijging is het gevolg van toegenomen optimisme over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden. In augustus hielden het aantal optimisten en het aantal pessimisten elkaar nog in evenwicht.
Met name in de sector consumptiegoederen voorzien veel ondernemers een stijging van de productie. Dit geldt in mindere mate ook voor de sectoren halffabrikaten en investeringsgoederen.
Het producentenvertrouwen bestaat naast de verwachte bedrijvigheid uit de oordelen van ondernemers over orderpositie en voorraden eindproduct. Deze laatste twee componenten zijn in september stabiel gebleven.

Orderpositie loopt verder terug
De ontvangen orders in augustus zijn licht gedaald. Dit is veroorzaakt door een afname van de ontvangen binnenlandse orders. Sinds het begin van dit jaar vertoont de orderontvangst een dalende tendens.
De index van de orderpositie, die de omvang van de orderportefeuille weergeeft, is gedaald van 91,2 in augustus naar 90,1 in september. De index van vorige maand was al de laagst gemeten stand sinds het begin van de indicator in 1989.
Voor de komende maanden verwacht per saldo 16 procent van de ondernemers een daling van de personeelssterkte. Al sinds juli 2001 voorzien meer ondernemers in de industrie een afname van het aantal werknemers dan een toename.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website.
De orderpositie is een index (juli 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode.

PB03-175
24 september 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht