Gemeente Den Helder


01-09-2003 Plaatsing verkeerslichten op kruising Het Nieuwe Diep - Havenweg

Op de kruising Het Nieuwe Diep - Havenweg wordt een verkeerslichtinstallatie geplaatst om de doorstroming van en naar het Marineterrein over de Moormanbrug te bevorderen. Op maandag 1 september beginnen de voorbereidende werkzaamheden hiervoor. De nieuwe verkeerslichten zijn naar verwachting vanaf woensdag 24 september in werking. Tegelijkertijd worden de al bestaande verkeerslichten op de kruising Binnenhaven (N250) Havenweg (Van Kinsbergenbrug) vervangen door een nieuwe installatie. Op maandag 8 september wordt hiermee begonnen. Deze werkzaamheden zijn afgerond op woensdag 24 september.

De werkzaamheden
Op 1 september beginnen de voorbereidende werkzaamheden op de kruising Het Nieuwe Diep Havenweg. De rijbanen worden tijdens deze werkzaamheden niet afgesloten, en ondervindt het verkeer weinig hinder. Vanaf maandag 8 september zijn de rijbanen van en naar het marineterrein gedurende enkele uren per dag gesloten en wordt het verkeer omgeleid. Sluiting van de rijbanen zal altijd buiten de spits plaatsvinden.
Vanaf 8 september begint men ook met het vervangen van de verkeerslichtinstallatie op de kruising Binnenhaven Havenweg. Vanaf deze datum moet gedurende twee weken het verkeer uit alle richtingen rond het kruispunt op één rijstrook rijden. De kans op filevorming is dan groot. Ook zijn de verkeerslichten buiten werking. Het advies is om de kruising tijdens deze periode zoveel mogelijk te mijden.

Nieuwe verkeerslichten
De nieuwe verkeerslichtinstallatie op de kruising Het Nieuwe Diep - Havenweg wordt geplaatst op verzoek van de Koninklijke Marine. Reden is dat tijdens de spits van en naar het Marineterrein vaak een file ontstaat vanwege de voorrangsregel die geldt op het kruispunt. Vooral het personeel van de Koninklijke Marine ondervindt hiervan hinder. De installatie en de aanleg hiervan worden bekostigd door de Koninklijke Marine. Het beheer ervan is in handen van de gemeente. Om de nieuwe verkeerssituatie goed te laten functioneren, is het nodig de verkeerslichten bij het kruispunt Binnenhaven Havenweg aan te passen. Beide verkeerslichten zullen op elkaar worden afgestemd, zodat de doorstroommogelijkheid voor verkeer uit alle richting eerlijker wordt verdeeld. De verkeerslichten op het kruispunt Het Nieuwe Diep - Havenweg werken alleen van maandag tot en met vrijdag van 6.45 uur - 10.00 uur en tussen 15.30 uur - 18.00 uur. Buiten deze tijden gelden de gebruikelijke voorrangsregels.