Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten


16-09-2003
Informatie-avond omlegging rondweg

Er komt nu echt schot in de aanleg van de omlegging Alphen. Inwoners zullen de komende tijd steeds meer van voorbereidende werkzaamheden gaan zien en merken.

Daarom houdt de provincie die de weg aanlegt op woensdag 24 september een inloopmiddag en -avond in De Belhamel in de Raadhuisstraat. Mensen van de provincie geven daar tussen 14.00 en 22.00 uur uitleg over de activiteiten die met de weg te maken hebben.

Deze zomer is al een explosievenonderzoek langs het tracé gestart dat nu nagenoeg is afgerond.

Volgens de provinciale projectleider voor de rondweg, Q. van de Logt, is daarbij niets bijzonders gevonden. Zodra de terreinen in de loop van deze maand weer zijn vrijgegeven, komen archeologen nader onderzoek doen. Bij eerste verkenningen in 1999 zijn sporen van bewoning uit de prehistorie en de vroege Middeleeuwen aangetroffen. Dit najaar worden op die locaties grotere stukken afgegraven in de hoop nog meer overblijfselen uit een ver verleden bloot te leggen.

Er kunnen zich altijd nog onverwachte zaken aandienen maar Van de Logt durft nu toch met een gerust hart aan te kondigen dat de aanleg van de weg zelf in maart of april volgend jaar kan beginnen.

Volgens verwachting moet het werk dan ergens in 2005 klaar zijn. De kosten bedragen bijna 11.500.000 euro. De gemeente draagt daarvan ongeveer 1.600.000 euro bij.

De gemeente moet ook zorgen voor de landschappelijke inpassing van de weg met bijvoorbeeld bomen en struiken en de inrichting van de ecologische zone die aan de oostkant wordt gerealiseerd. Voor de kosten kan ze weer subsidie krijgen van het Brabants Landschap.

Met de komst van de omlegging wordt de ecologische verbindingszone langs het Bels Lijntje weer hersteld. Die is nu bij het Alphens bedrijventerrein onderbroken. Bovendien veroorzaakt de omlegging ook nog eens voor een extra knip omdat de weg het Bels Lijntje doorsnijdt.

Voor de aanleg van de weg verdwijnt er ook natuur in de vorm van 77 eiken, vier lindes, twee elzen, zes plantanen en een sierappel. Het kappen van deze bomen gebeurt volgens Van de Logt pas als volgend voorjaar met de weg wordtbegonnen. Dan krijgen ook twintig woningen langs de weg geluidswerende voorzieningen zoals dubbel glas.