Gemeente Capelle a/d IJssel

Werkconferentie leidt tot nieuwe opzet veiligheidsbeleid

Overlastgevende panden en bewoners aanpakken, de meldingsbereidheid van bewoners stimuleren en direct inspringen bij huiselijk geweld. Deze onderwerpen moeten van onder meer de vertegenwoordigers van de gemeente Capelle aan den IJssel, de raadscommissie Bestuurszaken, de politie, de brandweer, Woningpartners en Stichting Jongerenwerk extra aandacht krijgen in het nieuwe Integraal Veiligheidsbeleid. Daarnaast moet het nieuwe veiligheidsbeleid veel meer een visiedocument worden dan een opsomming van speerpunten. De gemeente heeft tijdens de werkconferentie van 16 en 17 september toegezegd dat het nieuwe beleidsplan binnen circa 2 maanden klaar zal zijn.

Duidelijk is dat zowel de gemeente als haar veiligheidspartners fors willen inzetten om Capelle aan den IJssel veilig te houden. Aan de ene kant moeten we gezamenlijk hard inzetten op repressie. De criminelen en zware overlastgevers moeten weten en voelen wat de grenzen zijn in Capelle. De politie van ons district heeft daar een lijn ingezet waar wij ons goed bij voelen. Maar net zo belangrijk is het werk aan de voorkant. Met pro-actieve en preventieve trajecten moeten we ervoor zorgen dat de leefbaarheid in Capelle groter wordt. Vergelijk het maar met een weegschaal. Een te soft beleid doet hem doorslaan, maar een te hard beleid ook. Beide elementen kunnen alleen goed gedoseerd de maatschappij in evenwicht houden, licht veiligheidswethouder Aart-Jan Moerkerke toe. Dit zal ook duidelijk in onze veiligheidsvisie naar voren worden gebracht.

Om dit te bereiken zijn niet alleen nieuwe aandachtspunten aangedragen, maar zijn ook de oude aandachtsgebieden uit het huidige beleid geëvalueerd. Afgesproken is om een aantal bestaande speerpunten aan te passen. Zo zal er in het doelgroepenbeleid meer aandacht moeten zijn voor tienermoeders en opvoedingsondersteuning en moet het jeugdbeleid zich meer gaan richten op het aanpakken en voorkomen van overlast. Vandalisme roept veel ergernis op bij Capellenaren en komt het veiligheidsgevoel niet ten goede. Tijdens de conferentie is daarom het voorstel gelanceerd om bij nieuwbouw- en renovatieprojecten een nieuw criterium in te voeren: de hufterproof-status van materialen en objecten. Door het inzetten van vandalismebestendige materialen en goed nadenken over nissen en onzichtbare plekken bij gebouwen is de verwachting dat hierdoor minder vernield wordt en de kosten voor herstel omlaag zullen gaan.

Themas
Tijdens de werkconferentie zijn er ook themas aangegeven die extra aandacht zullen krijgen bij de uitvoering van het Integraal Veiligheidsbeleid. Zo zullen bewoners meer worden gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid bij het leefbaar maken en houden van hun buurt. Daarnaast hebben de veiligheidspartners afgesproken dat zij de communicatie tussen de gemeente, politie, Woningpartners en Capellenaren verder zullen verbeteren. Gemeente, politie en Woningpartners gaan beter communiceren wat er met de meldingen van inwoners gebeurt. Zij hopen dat hierdoor mensen eerder melding zullen doen van onveilige situaties en niet denken dat aangifte doen geen zin heeft. De meldingsbereidheid in Capelle moet zo hoog mogelijk worden.

Stevige basis
Burgemeester Joke van Doorne en wethouder Veiligheid Aart-Jan Moerkerke zijn zeer tevreden over de resultaten van twee dagen Renesse. Aart-Jan Moerkerke: Het is nogal wat om zoveel mensen twee dagen van hun werkplek te trekken. Maar het resultaat is boven verwachting. Er komt een compleet nieuwe opzet van het veiligheidsplan, met een duidelijke themagerichte visie. Veiligheid is meer dan alleen openbare orde. Dat komt in het nieuwe plan veel sterker naar voren. We hebben niet alleen de oude aandachtspunten geëvalueerd en zonodig veranderd, maar ook nieuwe aandachtspunten aangewezen. Ook hebben we afgesproken dat de projectencarrousel die de afgelopen jaren is opgebouwd goed onder de loep genomen moet worden. We gaan die vele projecten zo veel als mogelijk terugdringen en opnemen in het reguliere beleid. Kortom: er ligt nu een stevige basis voor een nieuw plan.
Zonder de veiligheidspartners waren we in twee dagen nooit zover gekomen, concludeert Joke van Doorne. We wisten al dat de samenwerking met elkaar goed was, daarom was nu het moment om de slag te maken. We willen de samenhang in projecten verbeteren.

Draagvlak
Ook Bert Hoogeveen, hoofd wijkpolitie Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, vond de conferentie zeer nuttig. Sterker nog, vult hij aan: We konden dit resultaat alleen bereiken door ons samen met alle partners over de veiligheidsvraagstukken te buigen. Dus mét de politiek, de gemeente, het OM, de
toezichthoudersorganisatie, de brandweer, Woningpartners en Stichting Jongerenwerk. Deze conferentie heeft ons er allemaal van overtuigd dat we simpelweg niet meer zonder elkaar kunnen. En dat is het succes dat we geboekt hebben. Er is dus nu al een enorm draagvlak voor het beleid dat gaat komen. We hebben afspraken gemaakt waar we ons allemaal in kunnen vinden.

Naast de algemene veiligheidsvraagstukken die aan de orde zijn gekomen, hebben we ook nieuwe onderwerpen benoemd, zoals huiselijk geweld, de wijkleefbaarheid en overlastgevende panden. Het doet me deugd dat we daaraan meer aandacht gaan besteden, aldus Bert Hoogeveen. Kortom: we zijn met elkaar op weg naar een veiliger Capelle aan den IJssel. Een doel waar wij als politie graag ons steentje aan bij willen dragen.

Spelregels
Ook directeur Marjan Kemper van Stichting Jongerenwerk toonde zich na afloop zeer tevreden: Ik vond het een bijzonder plezierige bijeenkomst met goede resultaten. De aandachtspunten die uiteindelijk zijn bepaald, worden ook vanuit SJC als zeer wenselijk gezien. Ik denk hierbij ook aan het structureel maken van de bestaande projecten en deze vervolgens onder het preventieve jeugdbeleid te laten vallen. Men ziet steeds meer nut, noodzaak en resultaten van jeugd- en jongerenwerk als onderdeel van een integrale aanpak.

Anke Kaulingfreks, waarnemend directeur van Woningpartners, vond de conferentie zeer inspirerend. We hebben afgesproken dat we de problemen in de wijk samen gaan aanpakken, dus ook met de bewoners. Wat betreft de aanpak van overlastgevende panden en bewoners is het voor Woningpartners van belang dat we bewoners betrekken bij het maken van spelregels. Ook nieuwe bewoners moeten weten wat deze spelregels zijn. Het spreekt voor zich dat mensen zich aan deze spelregels moeten houden. Ook kan Woningpartners zich bijvoorbeeld goed vinden in de afspraak om zoveel mogelijk hufterproof materialen te gebruiken.

De aandachtspunten in het nieuwe beleid moeten meetbaar gemaakt worden. Zo moeten over één jaar de resultaten zichtbaar zijn van de aanpak van overlastgevende panden en jeugdoverlast en van het stimuleren van de meldingsbereidheid van bewoners. In het nieuwe Integraal Veiligheidsbeleid zal ook beschreven staan welke instrumenten ingezet moeten worden om de gewenste resultaten te behalen. Tijdens de werkconferentie werd al duidelijk dat in ieder geval de gemeentelijke toezichthouders op diverse terreinen een belangrijke bijdrage zullen leveren.