Verbond van Verzekeraars

Clearinghuis Regresschades officieel van start

Het Clearinghuis Regresschades is officieel in gebruik genomen. Via dit elektronische platform kunnen verhaalszaken tussen aansprakelijkheids- en cascoverzekeraars onderling sneller en efficiënter worden afgehandeld. De deelnemers aan het clearinghuis en de nieuw opgerichte Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS) hebben inmiddels een overeenkomst ondertekend en de eerste dossiers zijn met goed gevolg afgehandeld.

In november vorig jaar besloot het Verbond van Verzekeraars tot de bouw van het clearinghuis, een elektronisch platform dat ervoor moet zorgen dat de afhandeling van regreszaken tussen motorrijtuigenverzekeraars onderling efficiënter verloopt. Als een verzekeraar regres neemt op een andere verzekeraar, worden er nu nog vaak tal van brieven over en weer gestuurd en worden er heel wat telefoontjes gepleegd voordat de schade volledig is afgehandeld. Het Clearinghuis Regresschades moet dat proces beter stroomlijnen. Dat kan, doordat het clearinghuis automatisch de benodigde informatie voor het nemen van regres naar de juiste partij stuurt en bovendien zorgt dat verzekeraars op tijd worden gerappelleerd om in actie te komen. Uiteindelijk kunnen verzekeraars daardoor aanzienlijke besparingen behalen op de administratieve kosten die gemoeid zijn met het voeren van regres.

Stichting EPS
Voor de realisatie van het clearinghuis is een nieuwe stichting in het leven geroepen: de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS), die belast is met het werven van nieuwe deelnemers en de verdere uitbouw van het clearinghuis. Het secretariaat van de stichting is inmiddels door het Verbond overgedragen en wordt nu uitgevoerd door het managementteam dat ook voor de stichtingen Vermiste Auto Register (VAR) en de Nederlandse Restwaarde Markt (NRM) het secretariaat voert.
Inmiddels heeft, op basis van een vooraf bepaalde gefaseerde introductie, een aantal verzekeraars en gevolmachtigden zich al aangesloten bij het clearinghuis. De eerst aangesloten partijen (AEGON particulieren, Stad Rotterdam, Delta Lloyd, OHRA en Hooge Huys) hebben inmiddels met goed gevolg de eerste dossiers afgehandeld. Binnen een maand zullen ook Nationale-Nederlanden, Centraal Beheer en AMEV het clearinghuis gaan gebruiken en kort daarop volgen Univé, London Verzekeringen, Interpolis, FBTO, Avéro, RVS en Allianz Nederland. Inmiddels wordt ook met andere partijen gesproken over aansluiting bij het clearinghuis. Er wordt naar gestreefd om op afzienbare termijn een marktdekking van 80 procent te realiseren.

24 september 2003

---