Gemeente Abcoude


Gedeputeerde Staten stelt spreidingsplan ambulances definitief vast

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben het spreidingsplan ambulances definitief vastgesteld. In mei van dit jaar hebben Gedeputeerde Staten een ontwerp spreidingsplan gepresenteerd. Het plan is vervolgens ter inzage neergelegd. In totaal zijn negentien inspraakreacties binnengekomen bij de provincie. Na zorgvuldige afweging hebben GS geen aanleiding gezien om het ontwerpspreidingsplan te wijzigen.

Structurele aanpak

Bij levensbedreigende situaties moet een ambulance snel ter plekke zijn. De landelijke norm is dat een ambulance binnen 15 minuten. Om dit te bereiken moet de spreiding en beschikbaarheid van de ambulances worden aangepast. Volgens GS kent de provincie Utrecht met dit spreidingsplan een dekkingspercentage van honderd procent. Het spreidingsplan is opgesteld in nauw overleg met verzekeraar AGIS, de Zorgverzekeraars Nederland en de Regionale Ambulancevoorziening, die samen met de provincie Utrecht het Platform Ambulancezorg Provincie Utrecht vormen. Uitgangspunt van het plan is dat alle bewoners van Utrecht binnen 15 minuten na melding door een ambulance bereikt kunnen worden. Onvoorziene omstandigheden, zoals extreme weersomstandigheden, uitgezonderd.

Wat verandert er?

Op diverse plekken in de provincie worden nieuwe uitrukpunten gerealiseerd en standplaatsen verplaatst. Voor de bereikbaarheid van Abcoude en Baambrugge is interessant dat de standplaats ´De Ronde Venen´ wordt verplaatst naar de A2, bij hotel Bilderberg. Tevens wil Gedeputeerde Staten dat het aantal ambulances wordt uitgebreid van 27 naar 33.
Of er ook daadwerkelijk 33 ambulances komen is grotendeels afhankelijk van financiering via het Rijk. Bij de behandeling van de Rijksbegroting is 18 miljoen euro extra uitgetrokken voor ambulancezorg. GS hebben dan ook de overtuiging dat er daadwerkelijk meer ambulances zullen komen.

---

24 september 2003