Politie Amsterdam-Amstelland

Afrit A9 na ?gaslek? afgesloten
24-9-2003. Gistermiddag rond drie uur werd een afrit van de A9 afgesloten in verband met een vermeend gaslek. Op de Keizer Karelweg onder het viaduct van de A9 had een kleine explosie plaatsgevonden. Politiemensen troffen een aantal straattegels aan die iets omhoog gekomen waren. Er was duidelijk een soort gaslucht te ruiken. De boel werd afgezet en de brandweer en Nuon werden gewaarschuwd. Uit veiligheidsoverwegingen werd besloten om de afrit van de A9 af te sluiten. Na onderzoek door personeel van het Nuon bleek er geen gaslek te zijn maar een door kortsluiting verhitte elektrakabel.
---

Controle zwaar vervoer

24-9-2003. Gisteren werd door de politie en de douane in Aalsmeer een verkeerscontrole uitgevoerd op zwaar vervoer. Bij deze controle werden 52 vrachtwagens gecontroleerd. Er werden 15 processen-verbaal opgemaakt voor verschillende overtredingen. Variërend van overschrijding van de rijtijd, het niet handsfree telefoneren tot en met enkele technische tekortkomingen. De douane constateerde geen overtredingen.

---

Gewond na val van paard

24-9-1003. Gisteravond rond half zes raakte een 10-jarig meisje gewond toen zij van een paard viel. Het incident vond plaats bij een manege aan de Kalfjeslaan in Amstelveen. Het slachtoffertje, dat een veiligheidscap droeg, is korte tijd buiten kennis geweest maar was daarna flink aan het huilen. De jonge amazone werd naar een ziekenhuis overgebracht voor onderzoek. Na controle werd een zware hersenschudding vastgesteld, maar mocht ze naar huis.
---

Spoor van gewelddadigheden leidt tot
arrestatie

24-9-2003. Met de aanhouding van vier mannen en twee vrouwen denkt de districtsrecherche van Amsterdam-Oost een drietal gewelddadige overvallen op juweliers in Amsterdam te hebben opgelost. Het onderzoek leidde de speurders bovendien naar verdachten van een schietpartij in Purmerend. Een link met een schietpartij half augustus in Dordrecht verbond alle zaken met elkaar en leverde uiteindelijk één van de laatste verdachten van de overvallen in Amsterdam op. Een deel van de buit werd teruggevonden en er werd één vuurwapen in beslag genomen.

Een overval op een juwelier in de Javastraat, eind april van dit jaar, leverde de rechercheurs via de bewakingscamera enkele goede beelden op van één van de rovers. De speurders besloten onder leiding van het arrondissementsparket Amsterdam het opsporingsprogramma ?Opsporing Verzocht? in te schakelen om duidelijkheid te brengen in deze zaak. Bovendien werd eind juni in de Amsterdamse Reinwardtstraat opnieuw een juwelier overvallen. Werkwijze en signalementen deden de dienders sterk aan het misdrijf in de Javastraat denken. Ook hier kwamen drie daders de zaak binnen. Eén van hen bedreigde de aanwezigen met een vuurwapen terwijl de ander een sporttas vulde met buit. De daders deinsden nergens voor terug. Bij de tweede overval werd zelfs op een getuige geschoten. De overvallers gingen er vandoor in een gereedstaande auto bestuurd door een vierde persoon.

De beelden die eind juni in 'Opsporing Verzocht' werden getoond werden de overvallers uiteindelijk fataal, al duurde het nog enige tijd voordat zij achter slot en grendel verdwenen.

Een schietpartij op 13 juli in Purmerend bracht de zaak aan het rollen. Twee mannen werden op straat beschoten. Er vielen geen gewonden en de daders wisten in een auto te ontkomen. Eén van de slachtoffers herkende één van de inzittenden van de vluchtauto als de in het opsporingsprogramma getoonde overvaller uit Amsterdam. Met deze informatie en een kenteken van de vluchtauto gingen de politiemensen uit Purmerend naar de rechercheurs in Amsterdam. Die pakten het spoor op en wisten via het autoverhuurbedrijf de huurder te traceren. Een dag later werd de auto gelokaliseerd. De vijf inzittenden werden gearresteerd. Daaronder de twee mannen die verdacht werden van betrokkenheid bij de schietpartij. Zij werden overgedragen aan de politie in Purmerend.

Vervolgens worden rechercheurs in Amsterdam-Zuidoost geconfronteerd met een brute schietpartij op Kleiburg waarbij het slachtoffer vele malen wordt getroffen. Wonder boven wonder overleeft de man dit misdrijf. Technisch en tactisch onderzoek in deze zaak levert opnieuw informatie op over personen die bij de overvallen op juweliers in Amsterdam-Oost betrokken zouden zijn. Dit leidt eind juli en begin augustus tot de aanhouding van twee mannen (19 en 22 jaar) uit Amsterdam. Ook twee vriendinnen van de mannen worden uiteindelijk gearresteerd omdat zij met buitgemaakte sieraden lopen te pronken of die hebben beleend.

Een telefoontje van de recherche Zuid-Holland Zuid bracht de Amsterdamse recherche uiteindelijk bij de in ?Osporing Verzocht? getoonde verdachte juwelenrover. Bij een schietpartij in Dordrecht raakte een man zwaargewond. Een belangrijke getuige bleek de gezochte overvaller te zijn. Hij werd ingerekend en overgedragen aan de Amsterdamse recherche. Dezelfde week werd nog een 21-jarige verdachte gearresteerd. Hij stond gesignaleerd vanwege betrokkenheid bij de overvallen en werd betrapt toen hij zonder kaartje in de trein zat. Twee hoofdverdachten zitten nog vast en worden inmiddels ook verdacht van een overval op een juwelier in Amsterdam Zuidoost in maart van dit jaar. Het onderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.

---

Tram ontspoord

24-9-2003. Gistermiddag rond kwart over drie liep tram 10 op de kruising van de Marnixstraat/Rozengracht uit de rails. De technische dienst van het GVB heeft de tram weer in de rails getrokken en de gebroken wissel in de rails gelast. Het oponthoud in het verkeer gedurende deze stremming viel mee.
Agenten gewond bij arrestatie winkeldief

24-9-2003. Gistermiddag rond halfeen raakten twee politieagenten licht gewond toen zij een agressieve 32-jarige winkeldief wilden arresteren. Een 35-jarige vrouw werd gearresteerd omdat zij de politie belemmerde in haar werkzaamheden. Zowel de man als de vrouw verzetten zich hevig tegen hun arrestatie. Zij konden door ter assistentie gekomen collega?s van de agenten worden geboeid en ingesloten.

Aanleiding van het voorval was een melding door winkelpersoneel van een supermarkt aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord . Een betrapte winkeldief trok een aantal flessen uit een rek en gooide die naar het winkelpersoneel. Het personeel dook weg en belde de politie. Toen agenten arriveerden en de man wilden overbrengen, ontstond een worsteling. De dienders konden de man zelfs na gebruik van pepperspray moeilijk onder controle krijgen en vroegen assistentie.

De winkeldief kon daarna met veel moeite en een overmacht aan politiemensen worden geboeid. Tijdens de worsteling met de man mengde een vrouw in de strijd die het de politie zeer lastig maakte haar werk te doen. Ook deze vrouw werd aangehouden. Toen zij overgebracht werd pleegde ook deze vrouw hevig verzet en probeerde de dienders zelfs te bijten. Zij moest met overmacht worden geboeid en werd ten slotte, net als de man, ingesloten. Twee agenten raakten bij de vechtpartij licht gewond. De recherche heeft de zaak in onderzoek.
---


---

Straatrover gearresteerd
24-9-2003. Een 30-jarige man is gisteravond op het Bijlmerplein gearresteerd toen hij een van zijn slachtoffers voor de tweede keer probeerde te beroven. Vorige week vrijdag werd een 27-jarige man op de Arena Boulevard beroofd van zijn geld. De dader sprak zijn slachtoffer aan en bedelde om geld. Toen hij dit niet gaf trok de rover een mes en eiste geld. Vervolgens vluchtte hij met zijn buit.

Gisteravond stond het slachtoffer op het Bijlmerplein en werd aangesproken door een bedelaar die om geld vroeg. Hij herkende de man als zijn eerdere berover. Toen deze zag dat hij herkend werd schrok hij en nam de benen. Via het alarmnummer ?112? werd de politie gewaarschuwd, die de verdachte inrekende.