Regering.nl

24 sep 2003

OPVANGTEHUIS VOOR JONGE ASIELZOEKERS IN ANGOLA

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) opent vandaag een opvangtehuis voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's) in Angola. Met de opening van 'Mulemba' wordt voorzien in adequate opvang voor terugkerende minderjarige asielzoekers.

Tijdens haar tweedaags bezoek bespreekt de minister de terugkeer van uitgeprocedeerde Angolese asielzoekers en AMA's en de samenwerking hierin met de autoriteiten van dit land. Minister Verdonk ontmoet de Angolese ministers van Binnenlandse Zaken (dr. Van Dunen), Buitenlandse Zaken (dr.Bernardo de Miranda) en Sociale Reintegratie (dr. João Baptista Kusumua). Het AMA-opvangtehuis 'Mulemba' ligt even buiten de hoofdstad Luanda en is tot stand gekomen met geld van Ontwikkelingssamenwerking.

Terugkeerproject Angola
Samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is het project 'Return and reintegration of Angolan asylum seekers from the Netherlands' ontwikkeld, waarbij rekening is gehouden met hulpverlening aan opvanginstellingen die bereid zouden zijn AMA's uit Nederland op te vangen. Begin 2003 stemden de Angolese autoriteiten in met de uitvoer van het terugkeerproject en werkten zij mee aan de vaststelling van de identiteit van hun uitgeprocedeerde landgenoten en het afgeven van de benodigde reisdocumenten.

Aantallen Angolezen
In 2002 vroegen 1891 Angolezen en 854 Angolese AMA's asiel in ons land. Van januari tot augustus 2003 waren dat respectievelijk 274 en 111 personen. Op dit moment verblijven ongeveer 400 Angolese asielzoekers in de opvang die naar de stand van de procedure uitzetbaar zijn. In 2003 zijn tot nu toe 86 uitgeprocedeerde Angolezen teruggekeerd, veelal onder begeleiding van de IOM. In dezelfde periode gingen acht AMA's terug naar Angola. De meesten keerden met behulp van het IOM bij hun families terug.

Adequate opvang in landen van herkomst
Nu de terugname-overeenkomsten die zijn gesloten met China en Angola redelijk succesvol ogen, is het ministerie van Justitie in gesprek getreden met het Afrikaanse land Guinee. Ook uit dit land zijn de afgelopen jaren veel AMA's naar Nederland gekomen.