P E R S B E R I C H T

Trust Day groot succes

Den Bosch, 24 september 2003 - Tabaksblat vraagt om inzicht in de financiële huishouding: op initiatief van BWise en IBM Business Consulting Services is, tijdens de 'Trust Day', gisteren gehouden op Kasteel Nyenrode, een handreiking aan de CFO gegeven. Op deze Trust Day, bezocht door ruim vijftig CFO's, CEO's en andere financieel betrokkenen van toonaangevende Nederlandse bedrijven, is gesproken over actuele ontwikkelingen in de interne controle van bedrijven en de noodzaak om het geschonden vertrouwen in het (financiële) bedrijfsleven te herstellen.

Sarbanes-Oxley Act
De afgelopen jaren is het vertrouwen in het bedrijfsleven beschadigd. Verscheidene echte en vermeende boekhoudschandalen hebben de roep om meer controle versterkt. In de Verenigde Staten heeft dit geresulteerd in de Sarbanes-Oxley Act. Volgens deze wet moeten bedrijven effectieve interne controlesystemen hebben. De corporate informatie moet niet alleen eenvoudig en objectief kunnen worden opgeroepen, het moet ook op elk moment voor de CEO and CFO beschikbaar zijn. De corporate governance-code van de commissie Tabaksblat hangt hiermee samen. Per 2005 zullen Nederlandse bedrijven ook moeten voldoen aan soortgelijke regels, zoals ze nu in de nieuwe Amerikaanse wet zijn vastgelegd. Voor enkele tientallen bedrijven geldt de wet zelfs al per 1 januari van het komende jaar.

Visie, praktijk, oplossing
Tijdens de Trust Day zijn drie sessies gehouden, elk opgebouwd uit vijf onderdelen. De aftrap werd gevormd door een videoboodschap van Kees de Kort, de via Business News Radio veelgehoord analist van AFM Securities. Rob Pieterse, lid van de commissie Tabaksblat en tot voor kort voorzitter van de Raad van Bestuur van Wolters Kluwer, heeft zijn visie gegeven op het begrip 'vertrouwen' in de breedste zin van het woord. Praktijkvoorbeelden werden gegeven door drs. Bart C.J.M. van Beurden RA van Ernst & Young en Martijn Kamermans van IBM Business Consulting Services, waarbij de nieuwe rol van de accountant alsmede voordelen die met deze ontwikkelingen opgedaan kunnen worden, aan bod kwamen. Dr. Tim Willems, CEO van softwareontwikkelaar BWise, liet tenslotte zien hoe bedrijven kostenefficiënt oplossingen voor hun interne controle kunnen implementeren en onderhouden.

"Vertrouwen komt te voet en gaat te paard"
Rob Pieterse, lid van de commissie Tabaksblat, ging in zijn bijdrage in op de rol van wet- en regelgeving in het bestrijden van wantrouwen. Vertrouwen is evenwel een zaak van cultuur en is in de visie van Pieterse niet af te dwingen via regelgeving. Pieterse ging verder onder meer in op het feit dat vertrouwen geen absoluut begrip is, maar sterk onder invloed staat van de invloed van de omgeving en stakeholders van een bedrijf.

Sarbanes-Oxley Act en de rol van ICT
Tijdens de Trust Day zijn niet alleen de implicaties van de Sarbanes-Oxley Act besproken, maar ook de oplossing die de softwareontwikkelaar BWise heeft om aan de strikte regels van deze wet te kunnen voldoen. Tim Willems, CEO BWise: "De consequenties van de nieuwe Amerikaanse wetgeving en de Europese en Nederlandse initiatieven, zoals die van de commissie Tabaksblat, zijn verstrekkend. Wij denken dat de eisen die aan een onderneming worden gesteld moeten en kunnen leiden tot verbetering. Verbetering van het vertrouwen van de stakeholders, verbetering van efficiëntie in de operatie, verbetering op het gebied van risicomanagement, verbetering van de winstgevendheid. Gelukkig stelt de huidige informatisering bedrijven in staat deze gebieden geïntegreerd te implementeren en onderhouden waardoor aanzienlijke efficiency- en effectiviteitsvoordelen worden behaald. Probeer het probleem overigens niet in één keer op te lossen, maar pak het stap voor stap aan. Software kan daarbij ondersteunend werken, bijvoorbeeld door de meest urgente zaken te identificeren."


---

---
(